Skip to main content

Search

Title

Leven met IBD

IBD staat voor Inflammatory Bowel Disease: een verzamelnaam voor chronische ontstekingsziekten van de darm, waarvan de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa de meest voorkomende vormen zijn. IBD is een auto-immuun ziekte. Dit betekent dat het afweersysteem de eigen gezonde cellen aanvalt omdat het die beschouwt als lichaamsvreemde stoffen. Hierdoor kunnen ontstekingen ontstaan. Bij de ziekte van Crohn kan dit in het volledige spijsverteringsstelsel gebeuren, bij colitis ulcerosa bevindt de ontsteking zich uitsluitend in de dikke darm. In Nederland lijden circa 80.000 mensen aan één van deze vaak onzichtbare ziekten. Jaarlijks komen daar meer dan 300 jonge mensen bij en dat aantal stijgt nog steeds.1 Een aanzienlijk probleem dus.

In mei staat IBD in de schijnwerpers. Het is daarom bij uitstek de maand om als patiënt, onderzoeker en als arts duidelijk te maken wat de impact is van leven met IBD. Bij Janssen zetten we ons dagelijks in om het leven voor IBD-patiënten te vereenvoudigen. Dit doen we door te blijven zoeken naar innovatieve therapieën om IBD de baas te worden; daarnaast vinden we het ook belangrijk om patiënten te ondersteunen. Lees meer over hoe we dit doen: onder andere door het beschikbaar stellen van animatievideo’s om patiënten te ondersteunen, het creëren van bewustwording door onze gebouwen te verlichten en het ondersteunen van patiëntenvereniging CCUVN.

Help jij ons mee om in mei IBD in de schijnwerpers te zetten? We zijn namelijk benieuwd naar jouw verhaal. Praat je met ons mee? Deel je verhaal via social media en gebruik daarbij #IBDlevenskunst.

Twitter | LinkedIn | Facebook