Skip to main content

Search

Neurowetenschappen

Neurowetenschappen

Ruim 4 op de 10 mensen in Nederland1 worden vroeg of laat getroffen door een psychische aandoening. Voor deze patiënten en hun naaste omgeving zijn de gevolgen van deze aandoeningen, waaronder psychosegevoeligheid en depressie, vaak erg groot. Daarom werken we bij Janssen voortdurend aan innovatieve manieren om de preventie, diagnostiek en behandeling van psychische aandoeningen te verbeteren: dit expertisegebied noemen we neurowetenschappen.

Er is behoefte aan nieuwe methodes om de gevolgen van psychische aandoeningen te verzachten. Ontwikkelingen op het gebied van neurowetenschappen kunnen hieraan een belangrijke bijdrage leveren. Door samen te werken met patiëntenorganisaties leren we deze aandoeningen steeds beter te begrijpen vanuit het perspectief van diegenen die er iedere dag mee leven. Op deze manier kunnen we beter inspelen op hun belangrijkste behoeften.

Psychische aandoeningen

Psychische aandoeningen omvatten veel verschillende ziektebeelden, die vaak om complexe behandeling vragen. Er is nog steeds een grote behoefte aan effectieve behandelingen: zo kampt ongeveer 5% van de volwassenen in Nederland jaarlijks met een depressieve aandoening 2,3,4.

Janssen heeft al 60 jaar ervaring op het gebied van de behandeling van psychische aandoeningen: onze activiteiten begonnen in 1958 toen dr. Paul Janssen een anti-psychotisch geneesmiddel ontwikkelde. Sindsdien zijn de behandelmogelijkheden aanzienlijk verbeterd: met ruim 20 innovatieve geneesmiddelen heeft Janssen hier een belangrijke bijdrage aan geleverd. Toch is er nog steeds een grote onvervulde behoefte. Zo reageert een op de drie Nederlanders met matige tot ernstige depressieve klachten onvoldoende op behandeling met twee of meer verschillende antidepressiva5,6. We blijven daarom zoeken naar nieuwe behandelmogelijkheden voor psychische aandoeningen.

De patiënt centraal

Om bij te dragen aan relevante oplossingen zetten we mensen met een psychische aandoening en hun naaste omgeving centraal: zij kennen de gevolgen immers het beste. We werken daarom samen met ongeveer 30 patiëntengroepen en organisaties in heel Europa. In Nederland dragen we bijvoorbeeld bij aan Alles goed van Stichting Het Witte Bos. Dit project heeft als doel om depressie beter bespreekbaar te maken. Om taboes rond depressiviteit te doorbreken hebben we stichting Open Mind ondersteund bij het ontwikkelen van de tentoonstelling “OPEN over depressiviteit” met bijbehorende podcast. In dit project worden de verhalen van een grote groep jonge ervaringsdeskundigen via portretten en verhalen in beeld gebracht. De tentoonstelling draagt bij om het gesprek over depressiviteit te stimuleren en andere jongeren helpen beter om te gaan met depressie. Hierover kun je meer lezen op onze pagina over depressie.

Vanuit de kennis die we in onze samenwerkingen met patiëntengroepen en -organisaties opdoen, zetten we onze expertise op het gebied van neurowetenschappen in om nieuwe geneesmiddelen te ontwikkelen. Geneesmiddelen kunnen, als onderdeel van een breder behandelplan onder begeleiding van zorgprofessionals, bijdragen aan verbetering van psychische aandoeningen. We onderzoeken hiertoe momenteel 22 nieuwe moleculen waarvan we hopen dat ze positief bijdragen aan verdere preventie en behandeling hiervan. Op deze manier werken we aan nieuwe oplossingen en innovaties die onze missie kunnen vervullen: de levens van mensen met een psychische aandoening niet slechts gedeeltelijk verbeteren, maar volledig transformeren.

Meer informatie over Janssen

Lees meer over onze activiteiten op het gebied van psychosegevoeligheid en depressie en over onze andere expertisegebieden. Je kan ook meer te weten komen over de activiteiten van Janssen in Nederland en hoe werken bij Janssen eruitziet. Volg ons ook via social media op Twitter, Facebook en LinkedIn om op de hoogte te blijven van actuele ontwikkelingen.

 

Onze Focus

 
 
 
 

EM-48007 - 21-nov-2020

1 https://www.trimbos.nl/kennis/cijfers/psychische-gezondheid-ggz
2 Thornicroft G et al, Undertreatment of people with major depressive disorder in 21 countries. Br J Psychiatry 2017.
3 Bruffaerts et al. Het voorkomen van depressie in België, Tijdschrift voor psychiatrie 50 (2008) 10
4 Trimbos, 2019. Factsheet Depressie en Suïcidaliteit: https://www.trimbos.nl/docs/0cf4050d-e0d3-453f-b6b4-3aa245f5c5d8.pdf
5 Machado-Vieira M, et al. The Timing of Antidepressant Effects: A Comparison of Diverse Pharmacological and Somatic Treatments. Pharmaceuticals 2010; 3(1): 19–41
6 Rush AJ, et al. Acute and longer-term outcomes in depressed outpatients requiring one or several treatment steps: a STAR*D report. Am J Psychiatry 2006; 163(11): 1905–1917