Skip to main content

Search

Dutch Hacking Health

Dutch Hacking Health: it’s all about the mix
Sander van Nuland, Project Specialist Janssen BeNeLux

In drie dagen zorgen voor een doorbraak in de gezondheidszorg. Het lijkt haast onmogelijk. Toch is net dit het doel van Dutch Hacking Health, een event dat zorginnovatie echt kan versnellen! In de eerste twee weken van april vindt Dutch Hacking Health alweer voor de vierde keer plaats. In vijf steden (Amsterdam, Maastricht, Nijmegen, Rotterdam en Utrecht) worden zorghackathons georganiseerd. Ik ben trots dat ik hier vanuit Janssen aan mag bijdragen.

Creatieve oplossingen

Een hackathon is een soort snelkookpan. Drie dagen lang gaan gedreven, multidisciplinaire teams aan de slag met het vinden van een oplossing voor een uitdaging in de zorg. Op de laatste dag presenteren ze het eindresultaat aan een lokale jury. De werelden van designers, IT-specialisten, zorgprofessionals en patiënten komen bij elkaar en dat geeft een hele interessante mix.

Een hackathon start met een concreet probleem. Hoe blijf je als patiënt of als naasten van een patiënt bijvoorbeeld goed op de hoogte tijdens een ziekenhuisopname? Het is vaak lastig een compleet beeld te vormen op basis van de versnipperde informatie die je van verpleegkundigen of artsen ontvangt. Zo voel je je soms niet langer zelf in controle. Tijdens Dutch Hacking Health 2018 werd deze challenge met succes door een team in het Bravis ziekenhuis aangepakt! Inmiddels zijn software bedrijf ChipSoft en het ziekenhuis samen het verbeterde patientenportaal Mijn Zorgteam aan het testen. Een resultaat waar patiënten en hun naasten direct van gaan profiteren.

Dit jaar gaat Dutch Hacking Health op verschillende locaties rond specifieke thema’s werken. Zo gaan deelnemers in Nijmegen aan de slag met uitdagingen rondom “Toekomstbestendige arbeidsmarkt in de zorg” en “Zorg in de Regio”. In Utrecht staat “Personaliseren van de Zorg” centraal. In Amsterdam is er een mix van thema’s, onder andere “De juiste zorg op de juiste plaats” en “Mentaal gezond”. Rotterdam en Maastricht kiezen voor een open format: daar zijn challenges rond diverse thema’s welkom.

De rol van Janssen

Innovaties die voortkomen uit een hackathon of starten als initiatief binnen een ziekenhuis zijn vaak ook in andere ziekenhuizen toepasbaar. Door dit soort innovaties met de juiste partners vanuit het bedrijfsleven aandacht te geven, komen extra krachten los om innovaties met hoge slagingskans een extra boost te geven. Vanuit Janssen willen wij hier een rol in spelen. Door ons brede portfolio van innovatieve geneesmiddelen zien wij het als onze verantwoordelijkheid om samen met ziekenhuizen, patiëntenorganisaties en bijvoorbeeld tech bedrijven de leercurve rondom zorginnovatie te versnellen, en zodoende bij te dragen aan het verbeteren van de Nederlandse zorg. Daarom is Janssen dit jaar ook voor het eerst trots nationaal partner van Dutch Hacking Health, samen met Deloitte, Vosko, Cisco en het Ministerie van VWS.

Als projectmanager zal ik de organisatie dit jaar ondersteunen bij de nationale coördinatie van de locale hackathons, een erg leuke uitdaging! Daarnaast willen we met de verschillende lokale organisatoren en landelijke partners in de komende periode een professionaliseringsslag maken naar een duurzame, landelijke organisatie.

Uit eigen ervaring weet ik hoeveel positieve energie er tijdens deze zorghackathons loskomt. Je werkt samen met teamgenoten met diverse achtergronden en verdiept je echt in de mensen achter een uitdaging. Zo kom je tot creatieve en passende oplossingen. Op de hackathons ontmoette ik mensen met dezelfde passie. Alle deelnemers willen samen de schouders zetten onder het oplossen van uitdagingen, in plaats van in problemen te blijven denken. Deze positieve energie heb ik ook meegenomen toen ik weer terug kwam bij Janssen. Geïnspireerd door de hackathon van vorig jaar zet ik nu nog nadrukkelijker de mens/patiënt centraal in mijn dagelijks werk.

Dutch Hacking Health 2019

Begin april komt het allemaal samen. In Amsterdam, Maastricht, Nijmegen, Rotterdam en Utrecht vinden verspreid over twee weken hackathons plaats. Je ziet daar op kleine schaal wat we op grote schaal nodig hebben om de zorginnovatie in Nederland te versnellen en de zorg betaalbaar te houden. In één woord: samenwerken. Als we de tijd nemen om een probleem echt te begrijpen en elkaars krachten benutten, ben ik ervan overtuigd dat we nog sneller innovatieve en patiëntgerichte oplossingen kunnen vinden. Samen op weg naar de zorg van de toekomst, it’s all about the mix.

Benieuwd naar de kracht van deze zorghackathon? Doe dan vooral mee! Meer informatie vind je hier. Klik door naar de verschillende locaties en meld je aan in je favoriete stad.