Skip to main content

Search

Buikspraak: nieuwe podcastserie over voeding en IBD

Buikspraak: nieuwe podcastserie over voeding en IBD

Mensen met IBD (inflammatory bowel disease) ervaren de impact van hun ziekte op allerlei manieren. Zo staan ze dagelijks voor een grote uitdaging met betrekking tot hun voeding. Wat mag nu wel en niet? Wat veroorzaakt opvlammingen? En wat kan je eten als je op pad gaat? Om hier meer duidelijkheid over te krijgen voor zowel artsen als patiënten, lanceren we op Wereld IBD dag het eerste seizoen van onze podcastserie “Buikspraak”.

IBD en diëten: wat is waar?

IBD is een verzamelnaam voor chronische ontstekingsziekten van de darm. De twee meest voorkomende vormen van IBD zijn de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa. Het zijn immuungemedieerde ziekten. Mensen met IBD kunnen iedere dag te maken krijgen met symptomen als buikpijn, diarree, gewichtsverlies, koorts en extreme vermoeidheid. Dit maakt dat zij extra op hun voeding moeten letten, en dat brengt uitdagingen met zich mee. Zo hebben veel mensen met IBD moeite met het verkrijgen van het juiste voedingsadvies. Dat komt niet alleen doordat er nog weinig kennis over is, maar ook omdat elke patiënt uniek is: elke persoon met IBD reageert weer anders op eten. De uitdaging die daarom centraal staat in het leven van een persoon met IBD is om de voeding waar zij last van krijgen te vermijden, maar tegelijkertijd wel voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen.

De podcastserie "Buikspraak"

In de nieuwe podcastserie “Buikspraak” gaan ervaringsdeskundigen Ingeborg Kuys en Irene Westerbeek daarom op zoek naar antwoorden op de belangrijkste vragen rondom voeding en IBD. Elke aflevering ontvangen zij een gast die een expert is op dit gebied. Voordat ze op inhoudelijke zaken ingaan, moeten hun gasten wel eerst met de billen bloot: wat is bijvoorbeeld hun guilty pleasure op gebied van voeding? In de serie komen de belangrijkste zaken over voeding en IBD aan bod. Met diëtiste en epidemiologe Marjo Campmans-Kuipers praten ze over gezonde voeding bij IBD. En vervolgens voelen ze MDL-arts en buitengewoon hoogleraar Prof. Dr. Ben Witteman aan de tand over de rol van het microbioom in de darmen. En Irene en Ingeborg bevragen in het laatste deel van deze serie diëtist en coördinator onderzoek Nicolette Wierdsma over voedingssupplementen en over de invloed van voedingsproblemen op het sociale leven van IBD patiënten. Benieuwd?

Luister naar Buikspraak via Spotify.

#IBDOpgekrast

Bij Janssen blijven wij ons inzetten om het leven van mensen met IBD te helpen verbeteren. Net zolang totdat ons uiteindelijke doel is bereikt en IBD is opgekrast! Help je mee om IBD en alles wat er bij hoort onder de aandacht te brengen? Praat mee op onze social media kanalen en maak daarbij gebruik van #IBDOpgekrast!

Twitter | LinkedIn | Facebook

 

 

EM-61247 - 3-mei-2021