Depressieve aandoeningen
Depressieve aandoeningen
Ruim 4 op de 10 mensen in Nederland hebben ooit in hun leven één of meer psychische aandoeningen gehad.1 Psychische aandoeningen hebben grote gevolgen voor patiënten en hun naaste omgeving. Bij Janssen willen we deze gevolgen verzachten en uiteindelijk de levens van patiënten transformeren. Binnen neurowetenschappen, één van onze expertisegebieden, werken we voortdurend aan innovatieve manieren om de preventie, diagnostiek en behandeling van aandoeningen zoals depressie te verbeteren.



Depressie
We spreken van een depressieve aandoening wanneer er gedurende een langere periode sprake is van een neerslachtige stemming, lusteloosheid, duidelijk verlies van interesse of een onvermogen om ergens van te genieten.2,4 Jaarlijks krijgt ongeveer 5% van de volwassenen in Nederland te maken met een depressieve aandoening. 3,4,5 Dit kan verschillende oorzaken hebben: persoonlijke eigenschappen, erfelijke factoren en ingrijpende gebeurtenissen kunnen allemaal bijdragen. Depressie kan een grote invloed hebben op het dagelijks leven: mensen met een depressieve aandoening hebben meer moeite met bijvoorbeeld werk, studie, relaties en hobby’s.
Depressieve aandoeningen zijn complex en worden daarom behandeld onder begeleiding van deskundige zorgprofessionals, waarbij psychotherapie en een behandeling met geneesmiddelen (antidepressiva) beiden mogelijk zijn en eventueel gecombineerd kunnen worden. In de afgelopen jaren zijn de behandelmogelijkheden voor depressie aanzienlijk verbeterd. Toch is er nog steeds een grote onvervulde behoefte. Zo leidt een depressieve periode in 10 tot 20% van de gevallen tot een chronische depressieve aandoening 6. We blijven daarom zoeken naar nieuwe mogelijkheden om deze aandoeningen aan te pakken.
Samen tegen depressie
Bij Janssen dragen we bij aan betere behandelalternatieven door het ontwikkelen van innovatieve antidepressiva. We doen dit in samenwerkingsverbanden met zorgprofessionals en onderzoekers om de beste wetenschap ter wereld te benutten, zodat we als partner voor de gehele geestelijke gezondheidszorg kunnen fungeren.
Ook samenwerking met patiënten en hun naasten is voor ons van groot belang. Zij kennen de gevolgen van psychische aandoeningen immers het beste. Door met hen samen te werken leren we depressie beter te begrijpen en kunnen we beter inspelen op hun behoeften. Om taboes rond depressiviteit te doorbreken hebben we stichting Open Mind ondersteund bij het ontwikkelen van de tentoonstelling “OPEN over depressiviteit” met bijbehorende podcast. In dit project worden de verhalen van een grote groep jonge ervaringsdeskundigen via portretten en persoonlijke verhalen in beeld gebracht. De tentoonstelling draagt bij om het gesprek over depressiviteit te stimuleren en andere jongeren helpen beter om te gaan met depressie.
Meer informatie over Janssen
Lees meer over onze activiteit op het gebied van neurowetenschappen, zoals bijvoorbeeld psychosegevoeligheid, en over onze andere expertisegebieden. Je kan ook meer te weten komen over de activiteiten van Janssen in Nederland en hoe werken bij Janssen eruitziet. Volg ons ook via social media op Twitter, Facebook en LinkedIn om op de hoogte te blijven van actuele ontwikkelingen.
Dringend behoefte aan een gesprek? Dan kun je contact opnemen met Stichting 113 Zelfmoordpreventie via 0900 0113 (24/7 bereikbaar) en 113.nl.
EM-50680 - 21-dec-2020
1https://www.trimbos.nl/kennis/cijfers/psychische-gezondheid-ggz
2https://www.depressie.nl/depressie#:~:text=Van%20een%20depressieve%20ste...
3 Thornicroft G et al, Undertreatment of people with major depressive disorder in 21 countries. Br J Psychiatry 2017.
4 Trimbos-instituut N. Depressie: enkele cijfers. Utrecht: Trimbos-instituut; 2016.
5 Factsheet Depressie en Suïcidaliteit Trimbos 2019.pdf, bron NEMESIS-2, 2007-2009 (de Graaf e.a., 2010).
6https://richtlijnendatabase.nl/richtlijn/depressie/chronische_en_therapi...