Skip to main content

Search

Economische voetafdruk

Economische voetafdruk

Onze impact

Johnson & Johnson (J&J), moederbedrijf van Janssen, heeft onderzoek gedaan naar onze impact in Nederland in 2014. Onze economische impact, maar ook onze maatschappelijke impact en onze impact op het gebied van innovatie. Het onderzoek laat zien dat we in Nederland een positieve voetafdruk hebben. Bijvoorbeeld, elke euro die J&J investeert, levert de Nederlandse economie €2,10 op aan indirecte opbrengsten. Denk hierbij aan de kosten die gemaakt worden door bijvoorbeeld leveranciers. 

Johnson & Johnson in Nederland

Johnson & Johnson is het grootste bedrijf op gebied van gezondheidszorg wereldwijd en ontwikkelt consumentenproducten, farmaceutische producten en medische apparatuur. In Nederland ligt de focus op onderzoek en ontwikkeling, biotechnologische productie en commerciële operaties. We werken vanaf drie locaties, namelijk Leiden, Amersfoort en Breda. Met 2750 gemotiveerde collega’s zetten we ons in om de gezondheid beschikbaar te maken voor iedereen.

Impact op de economie

Johnson & Johnson (J&J) heeft in Nederland een grote economische impact[1]. Elke euro die J&J uitgeeft in Nederland, levert indirect €2,10 op. Daarnaast zorgde J&J voor 2750 directe banen en 6500 indirecte banen (bijvoorbeeld transport en logistiek, onderzoek, etc.).

Impact op innovatie

Nederland is een belangrijke kenniseconomie, en om deze positie te behouden zijn investeringen erg belangrijk. Johnson & Johnson is een van de weinige bedrijven in de gezondheidszorg met een groot R&D centrum in Nederland. Leiden is de kern van innovatie bij Janssen. Hier werken we onder andere aan het ontwikkelen van nieuwe vaccins met behulp van innovatieve technologieën en platformen.. J&J investeert zelfs 82 miljoen euro in nader onderzoek naar deze innovatie technologieën. Dit biedt aanknopingspunten voor vaccins voor velerlei ziekten, zoals HIV, RSV, pathogene E.coli en Ebola.

Johnson & Johnson  investeert veel in de ontwikkeling van een vaccin tegen Ebola in Nederland. Samen met externe partners zijn er mooie stappen gezet om deze verschrikkelijke ziekte te voorkomen. Dit kan een grote impact hebben, vooral in derdewereld landen. Er zijn intussen 2 miljoen doses van dit vaccin geproduceerd en het is geregistreerd bij de Wereldgezondheidsorganisatie voor gebruik in noodsituaties.

Het Janssen Prevention Center (JPC) heeft ook zijn basis in Leiden. Bij het Janssen Prevention Center  doen ruim honderd wetenschappers onderzoek naar de preventie van leeftijdsgerelateerde chronische ziektes, zoals de ziekte van Alzheimer. Hoe kunnen deze ziektes voorkomen worden en hoe kunnen we de periode van leven in goede gezondheid verlengen? De onderzoekers zijn pioniers op dit gebied en Johnson & Johnson is één van de eerste farmaceutische bedrijven die zoekt naar oplossingen om chronische, ouderdomsgerelateerde ziektes te  voorkomen.

In totaal werken er ruim 600 mensen van J&J in Nederland in het onderzoek. J&J geeft ook deze hoogopgeleide wetenschappers mooie kansen om zich binnen het bedrijf verder te ontwikkelen. Zo investeert J&J direct en indirect in de kennis van Nederland als kenniseconomie. 

Impact op de maatschappij

Binnen Johnson & Johnson is iedereen trots op de vestiging in Nederland. Dit uit zich dan ook in grote investeringen in CSR projecten zoals anti-stigma programma’s, vrijwilligerswerk en sponsoring van goede doelen. Een voorbeeld van zo’n CSR-project is het project ‘Doe eens goed gek’. Een grote social media campagne met bekende Nederlanders om het stigma bij jongeren rondom schizofrenie weg te nemen en de ziekte bespreekbaar te maken. Of bijvoorbeeld het ‘Look Good, Feel Better’ project, met make-up en huidverzorgingsworkshops om vrouwen die chemotherapie krijgen meer zelfvertrouwen te geven. Ook de Janssen Care Days is een project waar we trots op zijn. Medewerkers krijgen de kans om jaarlijks één dag aan vrijwilligerswerk te besteden op allerlei projecten, van verpleegtehuis tot voedselbank. 


[1] Johnson and Johnson economic and social footprint (2014). Analyses performed by The Hackett Group.