Skip to main content

Search

Een gezond immuunsysteem is in evenwicht

Een gezond immuunsysteem is in evenwicht

Ons immuunsysteem kende het afgelopen jaar meer aandacht dan ooit. COVID-19 laat zien hoe belangrijk een actief immuunsysteem is als afweer. Maar wist je dat bijna 1 op de 10 mensen in de Benelux een immuungemedieerde ziekte heeft?1 Bij een immuungemedieerde ziekte is het immuunsysteem vaak overactief en uit evenwicht. Dit evenwicht is juist cruciaal voor ons lichaam: for the peace within. Op de Internationale Dag van de Immunulogie op 29 april zetten wij de kracht van ons immuunsysteem in de spotlight. In het kader van deze dag vroegen wij een viertal collega’s hoe hun werk bijdraagt aan een evenwichtig immuunsysteem en wat hen in evenwicht houdt, juist ook in het afgelopen jaar waarin alles anders was.

Caroline van Coppenolle - Senior Medical Advisor Immunology

Caroline kent alle ins en outs van het complexe immuunsysteem. Als Senior Medical Advisor Immunology zorgt ze voor een goed evenwicht tussen Janssen, behandelaars, wetenschappers, beroepsverenigingen en de wensen van de patiënt. “We leggen verbindingen in het Belgische werkveld op basis van de behoeftes van patiënten. Wat kan er nog beter, bijvoorbeeld in klinische studies of in huidige therapieën”, vertelt Caroline. “Ik duik graag de literatuur in om op de hoogte te blijven van de laatste publicaties en visies waar artsen naartoe willen”. Om zelf goed in evenwicht te blijven gaat Caroline er graag op uit met het gezin en is ze zeer vaak te vinden op de padelbaan.

 

“Ik heb sinds de coronacrisis heel de streek rond Antwerpen herontdekt. Met ons vieren maken we vaak een grote fietstocht, dat doet me deugd”

Menko van der Blom – Operations / warehouse

Menko werkt nu tien jaar bij Janssen Biologics in Leiden. Hij is begonnen als warehouse operator, en is nu actief als supervisor van het distributie-team voor de COVID-19 supply chain. Hij organiseert alles rondom de distributie van de COVID-19 vaccins. “De fabriek draait op volle toeren”, vertelt Menko. Uitdagingen gaat hij zeker niet uit de weg en Menko stak gelijk zijn hand op toen er een distributieproces moest komen voor de COVID-19 vaccins. Vanaf begin tot eind een erg gebalanceerd proces, en bij een kleine hapering is het evenwicht eruit. “Het mooie is dat sinds dit jaar iedereen ineens begrijpt wat ik eigenlijk doe, waar ze voorheen alleen wisten dat ik bij een medicijnfabrikant werk”. In het weekend zit Menko niet stil en stort hij zich graag op klusprojecten in huis en op sportieve uitdagingen zoals een triatlon.

“Alles gebeurt door COVID-19 nu in veelvoud. In korte tijd hebben we een nieuw distributieproces opgezet wat aan alle geldende eisen voldoet.”

Julie Berger – Medical Therapeutic Area Lead Gastroenterology

 

Julie heeft een ware passie voor wetenschap. De voormalig apotheekster vertelt: “Al tijdens mijn studies en doctoraats-onderzoek aan de universiteit van Brussel was het duidelijk: ik wil van begin tot eind weten hoe een medicijn werkt en welke effecten dit heeft”. Als Medical Therapeutic Area Lead Gastroenterology bij Janssen houdt Julie zich bezig met het verzamelen en duiden van nieuwe wetenschappelijke data en het opzetten van samenwerkingen met lokale partners in de Belgische zorg. “Ik zoek altijd naar de uiteindelijke meerwaarde voor de patiënt. Het is cruciaal dat artsen de meest actuele informatie en data te hebben. Zo draag ik bij aan een betere behandeling van onze patiënten”. Julie stort zich met haar werk op hoe ziekteprocessen werken en hoe bepaalde geneesmiddelen kunnen helpen het evenwicht in het lichaam te herstellen. Om zichzelf in evenwicht te houden, zoekt Julie graag de natuur op. “De natuur heeft zoveel wonderen, die we soms niet eens meer zien”. Deze wonderen van de natuur bezoekt ze het liefst al wandelend of fietsend met het gezin, en legt ze graag vast met haar camera.

“Misschien zullen we ooit een wereld hebben waarin bepaalde ziektes niet meer bestaan, omdat we ze heel snel kunnen detecteren en tackelen. Dat is boeiend, want in feite zijn we allemaal potentieel een patiënt”

Yannick van Oostveen – Operations

 

Tijdens de coronacrisis waagde Yannick een sprong in het diepe: hij switchte van de horecasector naar een baan als operator bij Janssen Biologics. Nu werkt hij dagelijks aan het maken van buffers die een belangrijke schakel vormen voor de productie van biologische geneesmiddelen en vaccins. Zijn nieuwsgierigheid en leergierigheid hebben hem gedreven om de wereld van de immunologie in te duiken. “Auto-immuunziekten hebben veel impact. Ik neem dat zeer serieus en ik doe mijn werk met volledige aandacht. Je kan een groot verschil maken in het leven van andere mensen”, vertelt hij. In zijn vrije tijd is Yannick net zo nieuwsgierig aangelegd. “Ik ben altijd op zoek naar dingen om mezelf volledig in te verdiepen. Dit kunnen nieuwe artiesten, muziek of boeken zijn, ik probeer altijd wat bij te leren”. Door zichzelf te blijven ontwikkelen, bewaart hij het evenwicht in zijn persoonlijke leven.

“In mijn achterhoofd ben ik altijd bezig met mensen die echt ziek zijn of kunnen worden van een immuunziekte. Dat is een sterke motivatie om dit werk te doen”

Volg onze verhalen en praat mee via onze social media kanalen: Twitter | Facebook | LinkedIn | Instagram

 

EM-59662 - 18-apr-2021

 


1 Cooper G, Bynumb M and Somersc E. Recent insights in the epidemiology of autoimmune diseases: Improved prevalence estimates and understanding of clustering of disease. J Autoimmune 2009;33:197–07.