Skip to main content

Search

Geneesmiddelen produceren in tijden van pandemie, een flinke puzzel.

Geneesmiddelen produceren in tijden van pandemie, een flinke puzzel
Blog Henri van Drunen, General Manager Janssen Biologics

Zoals in elk bedrijf zijn ook wij dit jaar geconfronteerd met de uitdagingen van het werken op afstand. In alle jaren die ik nu bij Janssen werk heb ik wel vaker voor hete vuren gestaan, maar dit jaar is wel erg uitdagend gebleken. De afgelopen maanden hebben we veel hindernissen overwonnen. Als bestuurder van Janssen Biologics ben ik verantwoordelijk voor de productie van geneesmiddelen en vaccins waaronder ook het kandidaat-vaccin tegen COVID-19. Ik ben er dan ook trots op dat we dankzij alle uitdagingen veel geleerd hebben en alle medicijnen die we produceren, hebben kunnen leveren. 

Sinds ik hier 25 jaar geleden binnenstapte als analist in het laboratorium is er veel veranderd. We zijn gegroeid van een klein biotechbedrijf tot een belangrijk onderdeel van Janssen Nederland waar we complexe biologische geneesmiddelen en vaccins produceren. Voor mij voelt het alsof we werken aan het grotere plaatje – het leveren van medicijnen die een verandering maken in de kwaliteit van leven van patiënten over de hele wereld.

Impact van patiënt tot maatschappij

Ongeacht welke rol je hebt binnen dit bedrijf, door jouw werk draag je echt bij aan de maatschappij. Niet alleen voor patiënten maar ook voor de gezinnen en gemeenschappen waar deze mensen deel van uit maken. Dat werd heel concreet toen ik eens iemand sprak die toevallig gebruik maakte van een van de geneesmiddelen die in onze fabriek worden geproduceerd. Die persoon zei tegen mij: “ik had een leven voor de behandeling, en een leven erna.” Dat raakte mij heel erg.

Ziektes hebben een grote invloed op de maatschappij. Dit jaar is dat zichtbaarder dan ooit. Ons recente werk aan de productie van vaccins is voor mij heel betekenisvol. Het gaat dan niet alleen om patiënten en mensen genezen, maar ook om het voorkomen dat mensen ziek worden. De ontwikkeling en productie van nieuwe geneesmiddelen is een complex proces waar veel toegewijde mensen aan meewerken, niet alleen in Leiden maar over de hele wereld. Ook onze productiefaciliteit speelt daarin een belangrijke rol met processen die 24 uur per dag doorgaan. Daar ligt voor mij dan ook de grote kracht van het werken bij Janssen. De reikwijdte van een groot bedrijf zorgt ervoor dat onze kennis en producten breed kunnen worden ingezet en wereldwijd beschikbaar zijn.

Samen puzzels oplossen

Bij Janssen hechten we veel waarde aan diverse ervaringen opdoen. De mogelijkheid krijgen om verder te kijken dan je eigen afdeling en uit je comfortzone te treden vind ik een grote meerwaarde. Het verbreedt je horizon en stimuleert om te blijven leren en groeien. Ik ben ervan overtuigd dat het ons heeft geholpen recente uitdagingen te overwinnen.

Net als iedereen kregen wij te maken met thuiswerken. Maar de medewerkers die in onze productiefaciliteiten aan cruciale geneesmiddelen en vaccins werken, kunnen niet thuisblijven. Dat zou de beschikbaarheid van onze producten in gevaar brengen. Ook de beschikbaarheid van grondstoffen was dit jaar een belangrijk aandachtspunt. Alleen dankzij de flexibiliteit van onze infrastructuur en medewerkers konden wij onze producten blijven leveren. Naast het produceren van onze geneesmiddelen en vaccins hebben we ook het productieproces voor het COVID-19 kandidaat-vaccin in gang kunnen zetten.

“We bieden mensen de mogelijkheid om hun horizon te verbreden”

Het is een spannende tijd, maar deze puzzels kunnen we alleen oplossen dankzij de flexibiliteit en tomeloze toewijding van onze collega’s. Via livestreams hebben we met zijn allen onze successen gedeeld en gevierd. Door alle afdelingen heen is er op een heel hoog niveau samengewerkt. Om met zijn allen - van onderzoekers tot productiemedewerkers - de ontwikkelingen verder te helpen.

Ik ben daar meer dan trots op.

 

 

EM-47899 - 11-nov-2020