Skip to main content

Search

Innovatie in preventie en behandeling van HIV

Innovatie in preventie en behandeling van HIV

Ondanks grote vooruitgang in de behandeling van HIV – het is niet langer een doodvonnis – bestaat het virus nog steeds en raken er wereldwijd jaarlijks nog zo’n 1,8 miljoen mensen besmet*. Samen met onze partners van over de hele wereld strijden we bij Janssen al 25 jaar tegen HIV en we geven niet op tot we van HIV geschiedenis hebben gemaakt.                  

Van medicijncocktail naar 1 pil per dag

Janssen werkt permanent aan innovatieve toepassingen van HIV-geneesmiddelen om de behandeling en preventie te verbeteren, ook in moeilijk te bereiken gebieden. Zo zijn we erin geslaagd de doseringsfrequentie van de behandeling te reduceren tot slechts 1 pil per dag voor vele patiënten. Ook werken we nog aan langduriger werkende middelen en alternatieve toedieningsmethoden om de impact van de behandeling op de patiënt zo klein mogelijk te maken.

Partners in preventie

We zijn een overeenkomst aangegaan met PATH (Program for Appropriate Technology in Health), een internationale non-profitorganisatie die de wereldwijde gezondheid verbetert, met het oog op de ontwikkeling van middelen om blootstelling (PrEP of Pre-Exposure Prophylaxis) aan een HIV-infectie te voorkomen. PrEP is een strategie om HIV te voorkomen door het gebruik van antiretrovirale medicijnen die het risico op een HIV-infectie verminderen bij gezonde, niet-geïnfecteerde mensen die een risico lopen om besmet te geraken.

Janssen werkt ook samen met het International Partnership for Microbicides (IPM), een non-profitorganisatie die zich richt op HIV-preventie bij vrouwen. Zij hebben een voorbehoedmiddel voor vrouwen ontwikkeld dat antiretrovirale medicijnen bevat en zo de seksuele overdracht van HIV kan voorkomen. Dit jaar werd de goedkeuringsprocedure om deze discrete HIV-preventietool op de markt te brengen gestart. Lees hier meer over dit partnerschap.

Een HIV-vaccin: de ultieme preventie

Bij Janssen stoppen we niet bij het vinden en optimaliseren van HIV-behandelingen, we willen kunnen ingrijpen nog voor iemand geïnfecteerd is. De volgende stap is dan ook het ontwikkelen van een preventief vaccin tegen HIV. Dit jaar hebben we daarin een mijlpaal bereikt: op de vooravond van Wereld Aids Dag (1 december) kondigde Johnson & Johnson aan dat Janssen samen met een consortium wereldwijde partners de eerste werkzaamheidsstudie voor een preventief HIV-1 vaccin is gestart. Het Bill & Melinda Gates Fonds en het National Institute of Health gaan samenwerken met Johnson & Johnson aan de vooruitgang van deze preventieve behandeling, die uiteindelijk tot een wereldwijd vaccin zou moeten leiden dat verdere verspreiding van HIV kan voorkomen. Dat is een ongelooflijke ontwikkeling die ons hoop geeft op een wereld zonder HIV.