Skip to main content

Search

Innovatie & samenwerking voor bloedkankerpatiënten | Janssen Nederland

Onze inzet voor patiënten met bloedkanker draait om innoveren en samenwerken 

Innoveren en samenwerken: dat zit in ons bloed. Bij Janssen zetten wij ons al jarenlang in voor bloedkankerpatiënten - en dat blijven we doen. Mede dankzij onze innovaties kunnen we bloedkanker steeds beter behandelen. Daarnaast helpen we waar mogelijk patiënten met het omgaan met hun ziekte, om zo hun levenskwaliteit te verbeteren.

Bloedkanker

In Nederland krijgen jaarlijks bijna 10.000 patiënten de diagnose bloedkanker1. Bloedkanker is daarmee de vijfde meest voorkomende vorm van kanker in ons land, bij zowel mannen als vrouwen. Naast het hoge aantal jaarlijkse diagnoses eist bloedkanker ook veel levens: in 2017 overleden bijna 4.000 mensen aan deze vorm van kanker.

Innovatie

Gelukkig worden de vooruitzichten voor bloedkankerpatiënten iedere dag beter dankzij innovatieve behandelmethoden. Over de jaren heeft Janssen meerdere innovaties op het gebied van bloedkanker beschikbaar gemaakt voor patiënten. Innoveren zit immers in ons bloed. Een belangrijke en vrij nieuwe innovatieve ontwikkeling voor deze en andere ziekten is de ontwikkeling van cel- en gentherapie. Deze cellen of weefsels kunnen de functie van beschadigde of niet-functionerende cellen en weefsels overnemen. De genen kunnen een defect gen corrigeren. Het doel van deze innovatieve therapie is om de symptomen van patiënten te verlichten en hun levenskwaliteit te verbeteren.

 

CAR-T therapie

Onlangs kondigden wij aan dat onze eerste Europese faciliteit voor de productie van CAR-T therapie in Gent gebouwd zal worden. CAR-T is een specifieke soort celtherapie waarmee we de behandelopties voor onder andere patiënten met multipel myeloom, een zeldzame vorm van bloedkanker, willen verbeteren. Bij dit type celtherapie worden de T-cellen van een patiënt uit het eigen bloed geïsoleerd en opnieuw geprogrammeerd, zodat deze vervolgens de kankercellen kunnen aanpakken en uitroeien. CAR-T therapie is daarmee dus als het ware ''op maat gemaakt'' voor de individuele patiënt. Met de toenemende focus op gepersonaliseerde zorg, is celtherapie dus één van de innovaties van de toekomst.

Samenwerking

Onze inzet voor patiënten gaat verder dan het ontwikkelen van geneesmiddelen en therapieën: zo zijn wij ook volop bezig om bewustwording rondom verschillende ziekten te vergroten en de toegankelijkheid van informatie erover te verbeteren. Patiënten helpen zit immers in ons bloed. Voor patiënten met chronische lymfatische leukemie (CLL), één van de vormen van bloedkanker, maakten wij daarom Thuis in CLL: een handige gids waarin allerlei aspecten van het leven met CLL aan bod komen. Denk bijvoorbeeld aan onderwerpen als partner en relatie, shared decision making en gezondheidsbeleving. De gids ‘Thuis in CLL' is een echte wegwijzer voor mensen die leven met CLL en hun naasten. Benieuwd naar het magazine? Je vindt het hier: Thuis in CLL

 

EM-68941 – 19-Jul-2021