Skip to main content

Search

International Day of Immunology

Een gezond immuunsysteem is in evenwicht

Bij een immuungemedieerde ziekte vecht het lichaam tegen zichzelf, doordat het immuunsysteem uit evenwicht is. De impact van immuungemedieerde ziekten op het leven van patiënten wordt vaak onderschat. Vaak heerst er nog een stigma rond een aantal van deze ziekten waardoor patiënten moeten opboksen tegen onterechte vooroordelen. Op de Internationale Dag van de Immunologie op 29 april zetten we daarom immuungemedieerde ziekten centraal. We laten zien hoe we bij Janssen iedere dag werken aan oplossingen om deze ziekten te behandelen en in de toekomst hopelijk zelfs te genezen. Zo zetten we ons in For The Peace Within.

Wat zijn immuungemedieerde ziekten?

Psoriasis, reumatoïde artritis en inflammatoire darmaandoeningen zoals de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa zijn bekende voorbeelden van immuungemedieerde ziekten. Het zijn allen chronische ontstekingen die ontstaan doordat het immuunsysteem uit evenwicht is. Deze immuungemedieerde ziekten zijn nog niet te genezen: mensen hebben er dus hun hele leven last van. Wist je dat bijna 1 op de 10 mensen leeft met een immuungemedieerde ziekte?1 Toch wordt de impact van dit type ziekten op het dagelijks leven onderschat. Mensen met een immuungemedieerde ziekte hebben regelmatig te maken met pijn en andere lichamelijke klachten. Daarnaast kan het stigma rond sommige immuungemedieerde ziekten leiden tot sociale en psychische problemen.2,3,4

Onze missie

Het is de missie van Janssen om de diagnose van immuungemedieerde ziekten te verbeteren en om steeds betere geneesmiddelen te blijven ontwikkelen en produceren. We werken samen met patiëntenorganisaties, zorgverleners, wetenschappers en de overheid om te zorgen dat mensen met immuungemedieerde ziekten toegang hebben tot de best mogelijke behandelingen, op het moment dat zij die nodig hebben.

Het evenwicht herstellen

Bij immuungemedieerde ziekten is het immuunsysteem té actief. Het lichaam vecht letterlijk tegen zichzelf. Het is ons doel om het evenwicht te herstellen. Hoewel immuungemedieerde ziekten wel behandeld kunnen worden, zijn ze nog niet te genezen. Maar wij geloven in een toekomst waarin ziekten tot het verleden behoren.

Wereldwijd werken wij aan die toekomst, ook op onze sites in Beerse en Leiden. Onze 1.400 collega’s bij Janssen Biologics in Leiden produceren bijvoorbeeld geneesmiddelen voor patiënten met immuungemedieerde ziekten over de hele wereld. Wist je dat er vanuit die productiefaciliteit sinds 1998 meer dan 150 miljoen flacons van één bepaald geneesmiddel werden geproduceerd? Zo werken we bij Janssen iedere dag om het immuunsysteem weer in evenwicht te krijgen. We zetten ons in For The Peace Within.

Volg ons verhaal over het werk dat wij doen op het gebied van immunologie op onze social media-kanalen en op onze website. Op 29 april, de Internationale Dag van de Immunologie, gaan wij van start met onze campagne. Praat mee via social media!

 

 
1:  Cooper G, Bynumb M and Somersc E. Recent insights in the epidemiology of autoimmune diseases: Improved prevalence estimates and understanding of clustering of disease. J Autoimmune 2009;33:197–07.
2:  Mease, Philip J. "Assessing the impact of psoriatic arthritis on patient function and quality of life: lessons learned from other rheumatologic conditions." Seminars in arthritis and rheumatism. 2009;38(4):320-335.
3:  Walker, Janine G, et al. "Measuring quality of life in rheumatic conditions." Clinical rheumatology 2007;26(5):671-673.
4:  Kimball, Alexa B., et al. "The psychosocial burden of psoriasis." American journal of clinical dermatology 2005;6(6):383-392.