Skip to main content

Search

Janssen deelt bezorgdheid intellectueel eigendom

Janssen deelt bezorgdheid intellectueel eigendom

Janssen deelt de bezorgdheid van de Amerikaanse Ambassadeur over het Nederlands beleid voor magistraal bereiden en intellectueel eigendom. Hierdoor komt innovatie voor patiënten onder druk te staan terwijl er betere manieren zijn om grip te houden op uitgaven zonder risico’s voor toekomstige innovatie.

Nederland geeft steeds meer ruimte voor ‘magistraal bereiden’ als alternatief voor geregistreerde geneesmiddelen, met name wanneer een geneesmiddel te duur wordt bevonden. Hoewel wij erkennen dat er budgettaire uitdagingen zijn in de gezondheidszorg, baart dit beleid en de eenzijdige focus daarbij op geneesmiddelen ons ernstige zorgen. Overigens wordt vaak vergeten dat het geneesmiddelenbudget in Nederland al jaren zo goed als stabiel is op 7% van het totale gezondheidsbudget.

Ruimte voor toekomstige innovatie

Belangrijker is echter dat, zoals de Amerikaanse Ambassadeur terecht stelt, dit beleid toekomstige innovatie in gevaar kan brengen. De standaard is namelijk dat patiënten geregistreerde geneesmiddelen gebruiken. Het onderzoek naar, en de ontwikkeling van die geneesmiddelen is een zeer risicovol, kostbaar en langdurig proces. De productie van onze innovatieve geneesmiddelen gebeurt op basis van strenge controles op het vlak van o.a. veiligheid en kwaliteit. Dit dient te gebeuren conform het registratiedossier waarin al het voorafgaande onderzoek, het productieproces, eisen aan grondstoffen etc. heel nauwkeurig zijn vastgelegd.

Als beloning voor al die inspanningen, krijgen wij tijdelijk het alleenrecht om te verdienen aan onze innovaties. Dit alleenrecht vervalt nadat een nieuw geneesmiddel gemiddeld tussen de 10 en 15 jaar op de markt is geweest. Daarna mag iedereen onze uitvindingen namaken, en dat gebeurt ook. Het tijdelijke alleenrecht maakt het mogelijk om inkomsten te genereren waarmee we constant kunnen blijven innoveren in geneesmiddelen voor de toekomst. Dit model is succesvol, immers op deze wijze wordt al decennialang voorzien in een continue stroom van innovaties waarin telkens nieuwe oplossingen zijn gevonden voor nog onopgeloste gezondheidsproblemen. Hierbij is het geneesmiddelenbudget vrijwel stabiel gebleven.

Kwaliteit & veiligheid

Soms komt een individuele patiënt echter niet uit met de standaardvorm van een geneesmiddel en is een andere toedieningsvorm of een lagere dosering nodig. In die uitzonderlijke gevallen kan een magistrale bereiding mogelijk een uitkomst zijn. Wij vinden het belangrijk dat in dit soort situaties maatwerk mogelijk is. Deze bijzondere situatie moet echter niet tot norm verheven worden. Het zorgvuldig opgebouwde (Europese) systeem van registratie en de bijbehorende eisen aan o.a. de veiligheid en kwaliteit van de productie, zouden daarmee ernstig uitgehold worden. Dit gaat ten koste van de kwaliteit van de geneesmiddelenzorg voor patiënten.

Innovatie in farmaceutische zorg is volgens ons één van de belangrijkste sleutels om tot beheersing van zorgkosten en, zelfs breder, maatschappelijke kosten te komen. Behandelingen dragen bij aan kortere ziekenhuisopnames en in bepaalde gevallen kunnen patiënten hun zorg zelfs volledig thuis krijgen. Ook kan behandeling eraan bijdragen dat patiënten (sneller) weer aan het werk kunnen en weer volwaardig kunnen functioneren in de maatschappij.

Innovatieve financieringsmodellen

Zoals gezegd, erkennen wij dat het onder controle houden van de zorgkosten een belangrijke uitdaging is. Wij zijn evenwel van mening dat er betere en legitiemere manieren zijn om dat te doen, zonder kwaliteitsrisico’s noch beperkingen voor toekomstige innovatie. Dit kan bijvoorbeeld door te kiezen voor andere manieren van financiering, waarbij de uitkomst van de geleverde zorg centraal staat. Deze wijze van financiering stimuleert alle bij het zorgtraject betrokken partijen om het beste uit de geleverde zorg te halen. Door zo zorgvuldig mogelijk te zijn in wie, op welk moment en waar, welke behandeling krijgt, ontvangt de patiënt de meest optimale zorg.

Uiteraard zijn we bereid om hier ook voor geneesmiddelenzorg over na te denken. Janssen gaat graag met de overheid en andere betrokken partijen in overleg om dit principe verder uit te werken. Daarmee kunnen we duurzame toegang tot zorg voor patiënten mogelijk maken zonder innovatie te ondermijnen.

 

 

 

 

EM-27216