Skip to main content

Search

Nieuwe podcastafleveringen over IBD en beweging

Nieuwe podcastafleveringen over IBD en beweging

Mensen met IBD (inflammatory bowel disease) krijgen op allerlei manieren te maken met de impact van hun ziekte. Zo kunnen sport en beweging een grote uitdaging voor hen zijn. Zorgen om ongepland toiletbezoek, moeheid en gewrichtspijn staan de motivatie om te bewegen vaak in de weg. In het nieuwe seizoen van Buikspraak – onze podcastserie over IBD – gaan we in gesprek met experts op het gebied van IBD en beweging, om te onderzoeken of en hoe beweging toch leuk en waardevol kan zijn voor mensen met een chronische darmziekte.

IBD en beweging

IBD is een verzamelnaam voor chronische ontstekingsziekten van de darm. De twee meest voorkomende vormen van IBD zijn de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa. Mensen met IBD kunnen iedere dag te maken krijgen met symptomen als buikpijn, diarree, gewichtsverlies, extreme vermoeidheid en gewrichtspijn. De drempel om te gaan bewegen is voor deze groep daarom vaak hoog, zeker voor de wat oudere patiënten. In het nieuwe seizoen van onze podcastserie Buikspraak vertellen verschillende experts op het gebied van IBD en beweging waarom het de moeite waard is om die drempel toch te overwinnen. Grote voordelen zijn bijvoorbeeld een betere conditie, sterkere gewrichten en een groter gevoel van controle over je eigen lichaam. Ook voor oudere IBD-patiënten – ongeveer 10-30% van de patiëntenpopulatie 1 – zijn sport en beweging daarom erg belangrijk. En daar vestigen wij graag wat extra aandacht op - Wereld IBD Dag staat dit jaar dan ook in het teken van ‘IBD has no age’.

Podcastserie Buikspraak

In de nieuwe afleveringen van Buikspraak gaan IBD-ervaringsdeskundigen Ingeborg Kuys en Irene Westerbeek in gesprek met artsen en verpleegkundigen over hoe beweging toch leuk en waardevol kan zijn voor mensen met een chronische darmziekte. In de eerste aflevering spreken Ingeborg en Irene met Maag-Darm-Leverartsen Sander van der Marel (Haaglanden Medsich Centrum) en Vincent de Jonge (Albert Schweitzer ziekenhuis) over de voordelen van een goede fysieke conditie voor IBD-patiënten. Ook geven zij tips over hoe je de drempel om te gaan bewegen zo klein mogelijk kunt maken. De tweede aflevering draait om de mentale effecten van beweging voor mensen met IBD. Joris Peters, verpleegkundig specialist op de MDL-afdeling van het Bravis ziekenhuis, legt bijvoorbeeld uit dat sporten het gevoel van zelfvertrouwen en controle over je eigen lichaam kan vergroten. In de laatste aflevering staat beweging met en tegen pijn centraal: beweeg- en sportarts Robert Rozenberg vertelt hoe sport soms kan helpen om de buik- en gewrichtspijn te verzachten. Benieuwd geworden naar deze gesprekken? Je vindt de nieuwe podcastafleveringen op ons podcastkanaal.

 

#IBDhasnoage

Bij Janssen blijven wij ons inzetten om het leven van mensen met IBD te helpen verbeteren. Op Wereld IBD dag willen we daarbij extra aandacht vestigen op het belang van beweging voor jong én oud. Help je mee om die boodschap onder de aandacht te brengen? Praat mee op onze social media kanalen en maak daarbij gebruik van #IBDhasnoage!

Twitter | LinkedIn | Facebook

 

©Janssen-Cilag – EM-98550 – Approval date: 05-2022

 


1 Taleban S et al. Inflammatory Bowel Disease and the Elderly: A Review. Journal of Crohn's and Colitis. 2015; 9(6): 507–515.