Skip to main content

Search

Passie voor Gezondheid Bert Verstappen

Passie voor gezondheid: Bert Verstappen

Bert Verstappen, Sr. Expert Milieu en Duurzaamheid, heeft overal in de wereld gewerkt om uiteindelijk te eindigen in zijn geboorteland België. Hij kwam er snel achter dat we allen verantwoordelijk zijn voor de wereld, dit inspireerde hem dan ook om te werken bij Janssen. Hier is Bert met name mede verantwoordelijk voor de verduurzaming van productieprocessen met een focus op circulaire economie. Dagelijks vraagt Bert zich af; “Hoe kan ik Janssen een stukje duurzamer maken?” 

Een wereldburger

Bert spreekt vol enthousiasme over zijn avonturen in het buitenland. Voordat hij bij Janssen begon, werkte hij namelijk in India, Indonesië en Nigeria als projectmanager. Hij was hier verantwoordelijk voor de bouw van grote infrastructuurprojecten. Een unieke ervaring volgens Bert, omdat hij in aanraking kwam met verschillende culturen. Deze ervaring gebruikt Bert dan ook in zijn functie bij Janssen.

Circulaire Economie

Circulaire Economie is meer dan een trendwoord volgens Bert. Het gaat erom slimmer om te springen met materialen. Er wordt gekeken hoe reststromen uit productieprocessen kunnen worden hergebruikt. Binnen Janssen is er een mooi voorbeeld, namelijk het ‘Plant on a Truck’ project. Janssen is hiervoor zelfs beloond met de ‘Belgian Business Award for the environment’ vanuit het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO). In het ‘Plant on a Truck’ project worden met behulp van een mobiele zuiveringsinstallatie bestanddelen uit het water opgezuiverd en gerecycleerd. “Minder afval, goedkoper en beter voor het milieu. Een win-win situatie voor iedereen,” aldus Bert. Deze innovatie is ontwikkeld samen met InOpSys, een startup van de KU Leuven. Verbeteringen in de duurzaamheid van productieprocessen is volgens Bert vooral binnen de farmaceutische industrie een echte uitdaging, omdat ze moeten voldoen aan heel strenge eisen. 

“Het laat zien wat voor een bedrijf Janssen is. Ze nemen hun verantwoordelijkheid en bieden de ruimte om dit soort projecten te doen.”

Zwaan kleef aan

Het ‘Plant on a Truck’ project heeft pas echt impact wanneer meer bedrijven meedoen. Bert ziet het dan ook als zijn taak om dit concept actief te promoten bij andere productielocaties binnen Johnson & Johnson. Maar ook buiten zijn netwerk deelt Bert zijn ervaringen. Zo motiveert hij andere organisaties om duurzamer te produceren. Delen van kennis en informatie is volgens Bert essentieel. 

Toekomst van Circulair

Bert ziet duidelijke veranderingen binnen de circulaire economie. Bedrijven zien steeds meer waarde in deze aanpak. Ook ziet hij dat er in de toekomst vooral een focus zal liggen op een regionale aanpak. Er wordt hierbij niet alleen naar het eigen productieproces gekeken, maar vooral naar regionale samenwerking. Dit zorgt voor een enorm schaalvoordeel en uiteindelijk impact.

“Ik geloof in samenwerking, want de impact die je samen kan hebben is vele mate groter”

Passie voor Gezondheid

Door zijn ruime ervaring in het buitenland, weet Bert dat gezondheid en gezondheidszorg niet vanzelfsprekend zijn. “Onze toegang tot de gezondheidszorg is een verdienste van de samenleving, maar ook het bedrijfsleven.” aldus Bert. Hij is zich hier bewust van en gaat mede daardoor ook bewust om met zijn eigen gezondheid. Bert heeft namelijk een actief leven, maar neemt zeker ook tijd voor zichzelf.

 “Een passie voor gezondheid draag ik uit tijdens en naast mijn werk”