Skip to main content

Search

Passie voor gezondheid Freddie Spandauw

Passie voor gezondheid: Freddie Spandauw

Freddie reist stad en land af met een missie. Dagelijks zet hij zijn tanden in zijn uitdagende werk als productspecialist hematologie voor Janssen. In deze rol zoekt hij de verbinding met de zorgprofessionals in het ziekenhuis. Hij heeft hierbij maar één doel: de beste behandeling voor de patiënt. Hij probeert dit te bereiken door artsen goed te informeren over de meest actuele behandelmogelijkheden. Een uitdagende baan in de snel ontwikkelende wereld van de gezondheidszorg.

Bijdragen aan goede gezondheidszorg

Freddie is positief gestemd over de inrichting van de Nederlandse gezondheidszorg. “Het Nederlandse zorgsysteem is één van de beste zorgsystemen van de wereld, we mogen er trots op zijn dat we het met z’n allen op deze manier hebben ingericht.” Toch vindt hij het Nederlandse systeem nog voor verbetering vatbaar. “Ter afronding van mijn studie biomedische wetenschappen heb ik onderzoek gedaan naar de communicatie en samenwerking tussen eerste- en tweedelijnszorg en tussen verschillende specialismen binnen het ziekenhuis. Ik heb in dat kader veel gesprekken gevoerd om te achterhalen waar verbetermogelijkheden in de zorg voor long- en hartpatiënten lagen. In 6 maanden tijd stuitte ik op meer dan 100 barrières waardoor deze samenwerking niet optimaal verliep.” De constatering dat we in Nederland nog veel kunnen verbeteren in ons zorgsysteem was één van de drijvende krachten voor Freddie om zich in te gaan zetten voor Janssen.

'In Nederland is de gezondheidszorg over het algemeen zeer goed geregeld. Toch is er altijd ruimte voor verbetering, via mijn werk bij Janssen lever ik hier graag een bijdrage aan.'

Geduld is een schone zaak

Het werk van Freddie vergt een hoop geduld. In zijn rol als productspecialist, het woord zegt het al, heeft hij de taak om de meest actuele informatie over de geneesmiddelen van Janssen over te dragen aan zorgverleners. Hij is vanzelfsprekend niet de eerste prioriteit in het drukke schema van artsen, die ligt bij patiëntenzorg. Toch lukt het Freddie vaak om uiteindelijk aan tafel te komen, en niet zonder resultaat: “In een gesprek met een arts kwamen we samen tot de conclusie dat op verkeerde gronden één van onze geneesmiddelen niet ingezet werd voor een bepaalde groep patiënten. Deze groep werd op een gegeven punt als uitbehandeld beschouwd, nu is er voor deze mensen meer perspectief. Dit is een mooi resultaat wat begonnen is bij mijn gesprek met deze arts, dat geeft veel voldoening.”

Om zijn werk goed te kunnen doen, moet Freddie op de hoogte te zijn van alle ontwikkelingen op het gebied van behandelmethoden voor leukemie, een verzameling van zo’n 60 vormen van bloedkanker. “Voor artsen is het vaak onbegonnen werk om in dit ontzettend brede werkveld continu op de hoogte te zijn van alle ontwikkelingen op het gebied van behandelingen. Tijdens de gesprekken met artsen probeer ik te laten zien wat de toegevoegde waarde van onze geneesmiddelen is voor de patiënt, uiteraard ondersteund door de nieuwste wetenschappelijke data.”

'Tijdens mijn werk kom ik veel in wachtkamers van ziekenhuizen, daar zie je de mensen voor wie je het uiteindelijk doet. Hier haal ik een groot stuk van mijn motivatie vandaan.'

Freddie heeft ook van dichtbij de impact van deze ziekte meegemaakt toen één van zijn familieleden chemokuren onderging als behandeling tegen een lymfoom. “Een chemokuur is een heftige behandeling. Het zou daarom goed zijn om waar het kan gebruik te maken van nieuwere, minder ingrijpende behandelmethoden. Dat bevordert de kwaliteit van leven voor patiënten, dat moet wat mij betreft voorop staan.”

Sport als uitlaatklep

Goed zorgen voor zijn eigen gezondheid neemt Freddie ook serieus. Belangrijke onderdelen hiervan zijn een goede balans tussen werk en vrije tijd en regelmatig sporten. “Ik ben gek op reizen. Tijdens mijn studie heb ik een periode in Zweden gewoond en samen met mijn vriendin probeer ik jaarlijks een maand te backpacken. Zware, meerdaagse hikes zijn vaak de hoogtepunten van deze reizen.” Ook thuis probeert hij met regelmaat te sporten om gezond te blijven, al moet hij toegeven dat zijn vriendin daar duidelijk beter in is. 

Zijn visie op de toekomst is helder: “ik wil me blijven inzetten voor goede toegang tot innovatieve geneesmiddelen. Het lijkt me mooi om hier in de toekomst een meer strategische rol in te krijgen.”