Skip to main content

Search

Passie voor gezondheid Tamara Kubbenga

Passie voor gezondheid: Tamara Kubbenga

Werken voor de gezondheid van anderen kan alleen binnen een gezonde en veilige werkomgeving. Tamara Kubbenga zet zich daarom ook dagelijks in om deze te creëren binnen Janssen Vaccines. Van valpreventie tot brandoefeningen, maar ook het verminderen van de impact op het milieu: het valt allemaal binnen het takenpakket van de Environment, Health, Safety & Sustainability engineer. Het streven: continue verbeteringen op het gebied van veilig, gezond en duurzaam werken. 

Veiligheid & gezondheid

Van kinds af aan had Tamara een interesse voor de chemie: zo maakte ze bijvoorbeeld parfum uit rozenblaadjes. Die interesse bleef haar achtervolgen, en daarom startte ze met de opleiding moleculaire biologie aan de hogeschool Utrecht. In dit kader liep Tamara stage bij het Nederlands Kanker Instituut. Haar stage inspireerde haar: “Je kan in dit werkveld echt iets voor de patiënt betekenen.” Na een masteropleiding was de keuze om bij Janssen Vaccines aan de slag te gaan een logische: “Het werken aan nieuwe vaccins om mensen gezond te houden is schitterend. Vaccins tegen ebola of HIV hebben een positieve impact op de gezondheid van zowel kinderen als ouderen.” In haar huidige functie als Environment, Health, Safety & Sustainability engineer werkt Tamara aan de gezondheid van de mensen op de werkvloer. Door het creëren van een veilige en gezonde werkomgeving zorgt ze dat mensen hun werk zo goed mogelijk kunnen uitvoeren.

‘Door het stimuleren van veilig en gezond gedrag ontstaat de optimale werkomgeving om sneller goede vaccins te ontwikkelen.’

Strikte regels en richtlijnen

Om een veilige en gezonde werkomgeving te creëren, wordt er gebruik gemaakt van 28 internationale standaarden vanuit Johnson & Johnson. De standaarden richten zich op valpreventie, maar ook op afvalbeheer en het regelen van luchtkwaliteit. “Door mijn werkervaring op het laboratorium, weet ik wat er speelt. Ik begrijp dat het ook een werkbare situatie moet zijn.” De uitdaging voor Tamara is vooral het meekrijgen van de mensen op de werkvloer. Hoe krijg je een te vol of ongeordend lab ingericht naar de geldende standaarden? Dit doet ze soms door mensen in de wandelgangen aan te spreken op het gedrag, maar ze probeert vooral de toegevoegde waarde van een goede werkomgeving te laten zien. “Vaak krijg je mensen hierdoor wel mee, maar soms is dat moeilijker, dan moeten we escaleren. Het is mooi om uiteindelijk het resultaat te zien en van mensen te horen dat ze er blij mee zijn.” Mede door het werk van Tamara is er elk jaar een verbetering op het gebied van veiligheid. Het voorkomen van een incident (‘good save’) is hiervoor een belangrijke graadmeter. 

‘Mensen zijn proactief met veiligheid bezig: we zien een stijging in het aantal good saves.’

Succes moet je vieren

De volgende uitdaging voor Tamara staat alweer voor de deur. Vanuit Johnson & Johnson zal er een audit op het gebied van EHS&S worden uitgevoerd. Ondanks de strenge regelgeving vanuit J&J heeft Tamara er alle vertrouwen in dat deze mijlpaal ook wordt bereikt. Op persoonlijk vlak heeft Tamara net de opleiding hogere veiligheidskunde voltooid. Op basis hiervan zou ze graag een farma vakgroep starten binnen de Nederlandse Vereniging voor Veiligheidskunde: de ideale manier om van elkaar te leren. De motor achter haar toekomstplannen: niet snel tevreden zijn, maar wel de successen die je bereikt vieren.

Een gezonde en fitte toekomst

Naast de zorg om de gezondheid van anderen, is Tamara ook zeer bewust met die van zichzelf bezig. Ze let op wat ze eet, ze sport graag en probeert haar werk in te plannen zodat er veel afwisseling in zit. “Vrijdag tijdens de lunch ga ik hardlopen, ik eet graag salades en ik baal er weleens van als ik de hele dag achter mijn bureau heb gezeten.” Het Energy for Performance in Life (E4PIL) programma binnen Janssen geeft hier handvatten aan. Het doel: zorgen voor een zo hoog mogelijk energieniveau in alle facetten van ons drukke bestaan. Tamara heeft hiermee een duidelijk doel voor ogen: “Ik wil gezond en fit mijn pensioen in”. De basis hiervoor ligt in een goede balans tussen werk en privé. Dit wordt binnen Janssen goed gestimuleerd. Daarnaast is het volgens Tamara ook belangrijk om je werk leuk te vinden.  “Ik vind mijn werk heel leuk, dat houd ik graag zo tot aan mijn pensioen.” Ondanks dat ze met haar expertise in elke sector aan de slag kan, werkt Tamara heel graag voor Janssen. Dit komt door haar passie voor de wetenschap en het uiteindelijke doel van Janssen: een gezonde toekomst voor iedereen. Binnen Janssen Vaccines draagt ze op haar manier bij aan productie van wereldveranderende vaccins tegen bijvoorbeeld HIV en Polio, Janssen zit in haar bloed.

‘Janssen is mijn eerste werkgever, ik ben gek op dit bedrijf. Ik voel me hier heel erg op mijn plek.’