Skip to main content

Search

passie voor gezondheid tine de marez

Passie voor gezondheid: Tine de Marez 

Zich inzetten voor gezondheid in ontwikkelingslanden, dat is wat Tine De Marez dagelijks inspireert. Door haar verre reizen, kwam ze er al snel achter dat veel mensen in slechte omstandigheden leven. Hier wilde ze dan ook verandering in brengen. Dit doet Tine binnen haar rol bij Global Public Health, onderdeel van Johnson & Johnson, waar ze werkt aan de ontwikkeling van geneesmiddelen voor aandoeningen die vooral in ontwikkelingslanden voorkomen. 

Een passie voor gezondheid

Zelf denkt Tine dat haar interesse voor de biologie is aangewakkerd door haar ouders. Haar moeder was namelijk lerares biologie en haar vader had een passie voor dieren. Haar interesse voor gezondheid ontwikkelde zij verder tijdens haar studies en tijdens haar reizen naar verschillende exotische landen, waar zij van jongs af aan met haar rugzak naar toe ging. Enerzijds omdat het als student een voordelige manier van reizen was, anderzijds omdat de wereld buiten België haar intrigeerde. Deze ervaring motiveerde haar om haar kennis over infectieziekten die vooral voorkomen in ontwikkelingslanden verder te ontwikkelen. Infectieziekten zijn in veel landen namelijk doodsoorzaak nummer één. Na haar promotieonderzoek is ze naar de Verenigde Staten verhuisd om een postdoc te doen, waar ze nu al 20 jaar woont. 

Dichter bij de patiënt

Tine is gestart binnen het fundamentele onderzoek, maar merkte snel dat ze de toepassing miste. Tine wilde namelijk echt invloed hebben op de gezondheid van de patiënt. Daarom ging Tine aan de slag binnen het klinisch onderzoek. Eerst bij het ‘National Institute of Health’ en daarna bij Janssen, onderdeel van Johnson & Johnson. Bij Janssen kreeg Tine de kans om een potentieel geneesmiddel tegen Tuberculose te onderzoeken. Een schitterende uitdaging volgens Tine, omdat zij zich altijd al wilde inzetten voor mensen in ontwikkelingslanden. 

“Tuberculose is één van de dodelijkste ziekten. Werken aan een nieuw geneesmiddel, dat impact kan hebben op zo veel levens, is een zegen”

Andere landen, andere regels

Klinische onderzoeken in ontwikkelingslanden zijn erg uitdagend. Naast cultuurverschillen kamp je volgens Tine ook met een gebrek aan logistieke middelen. Daarom is Tine ook trots erg dat het geneesmiddel na 10 jaar onderzoek is goedgekeurd. Maar dan begint volgens de Tine de echte uitdaging: het geneesmiddel beschikbaar maken voor mensen die het nodig hebben. 

“Als je ter plaatse bent, zie je wat de noden zijn. Je ziet waar je het voor doet”

Een geneesmiddel, en nu verder?

Tine werkt samen met overheden om het tuberculosegeneesmiddel beschikbaar te maken en om gezondheidprofessionals in verschillende landen te scholen, zodat het geneesmiddel goed wordt gebruikt. Daarnaast gaat ook het tuberculoseonderzoek verder. Tine en haar team onderzoeken namelijk de mogelijkheden om de behandelperiodes te minimaliseren, zodat de periode van besmetting ingekort kan worden. Ook onderzoekt ze of het geneesmiddel gebruikt kan worden voor andere infectieziekten. Er is volgens Tine nog veel te doen.  

“Ik ben echt trots dat we dit met een klein team hebben kunnen bewerkstelligen”

Global Public Health

Tine werkt op de afdeling Global Public Health. Deze afdeling doet onderzoek naar ziektes, die vooral in ontwikkelingslanden voorkomen. Ziektes zoals dengue, hiv, tuberculose en malaria hebben volgens Tine een enorme impact op de wereldgezondheid. Daarom is ze ook enorm trots dat Johnson & Johnson haar de mogelijkheid geeft om zich hiervoor in te zetten. 

“We gebruiken onze expertise om mensen te helpen, die het nodig hebben”

Gezond zijn, gezond leven

Tine draagt gezondheid hoog in het vaandel. Om te relaxen probeert ze zoveel mogelijk buiten te zijn. Haar passie is paardrijden, dit houdt haar psychisch en lichamelijk gezond. Daarnaast probeert ze veel leuke dingen te doen en te reizen met haar 2 jonge dochters en haar man. Jaarlijks bezoekt ze haar familie in België, maar of ze ooit definitief terugkeert weet Tine niet. 

“Ik heb hier een leven opgebouwd. Er zijn dingen die ik mis, maar ondertussen is mijn leven hier.”