Skip to main content

Search

Passie voor gezondheid Tom Aelbrecht

Passie voor gezondheid: Tom Aelbrecht

Tom Aelbrecht, Hoofd Campus Office, werkt ruim 18 jaar bij Janssen. Als computerwetenschapper is Tom Aelbrecht wel een beetje een vreemde eend in de bijt, maar juist met zijn achtergrond zorgt hij voor een andere blik. Binnen zijn rol houdt hij zich dagelijks bezig met het versnellen van innovatie en het toepassen van technologie. Het uiteindelijke doel: gezondheidszorg verbeteren.

Een innovatie powerhouse

Tom is hoofd van het Janssen Campus Office en houdt zich bezig met de groeistrategie van de Janssen campus in België. Zijn doel is om van de campus een innovatie powerhouse te maken waar verschillende expertises bijeen komen. Samen met - start-ups, bedrijven en universiteiten wil Tom een R&D ecosysteem creëren. Daarnaast is er volop aandacht voor innovaties op het gebied van supply chain, talentontwikkeling en duurzaamheid. [email protected] is een mooi voorbeeld van zo’n innovatieve samenwerking. Dit platform heeft als doel het onderzoeksklimaat voor start-ups te bevorderen. Johnson & Johnson, het moederbedrijf van Janssen, is dit initiatief gestart om een fysiek ecosysteem voor onderzoekers te verwezenlijken op de campus in Beerse. Het is een mooie wisselwerking, waar gebruik gemaakt wordt van elkaars expertise.

‘We hoeven niet alle expertise in huis hebben, maar wel in ons netwerk. Samen kunnen we de uitdagingen van de toekomst binnen de gezondheidszorg aan.’

Toekomstbestendig

Eén van de grootste uitdagingen volgens Tom is de betaalbaarheid van de zorg. Data en technologie kunnen hier een belangrijke rol spelen. Een holistische aanpak is volgens Tom gewenst. ‘Wanneer we bijvoorbeeld e-health data koppelen aan biologische data van gezonde mensen en patiënten, kunnen we de evolutie van een ziekteproces goed in kaart brengen. Met die informatie krijgen we inzichtelijk welke interventies daadwerkelijk effect hebben. Janssen werkt hier dan ook aan, samen met verschillende partners.’, aldus Tom.

‘Pionieren op gebied van medische innovatie. Dat zit in het DNA van Janssen’

Goed burgerschap

Tom werkt al lang bij Janssen omdat hij altijd de ruimte heeft gekregen om zichzelf te ontwikkelen. Volgens Tom voelt Janssen zich niet alleen verantwoordelijk voor de collega’s, maar ook voor zijn omgeving. Bijvoorbeeld binnen het Global Public Health programma ontwikkelen ze nieuwe bedrijfsmodellen om tuberculosebehandelingen duurzaam aan te bieden aan ontwikkelingslanden. Maar ook lokaal neemt Janssen z’n verantwoordelijkheid door collega’s de mogelijkheid aan te bieden om een dagje te helpen in bijvoorbeeld een bejaardentehuis.

‘Er is vanuit Janssen een duidelijke visie: Waarde creëren voor patiënten, medewerkers en omgeving’

Passie voor gezondheid

De overstap naar Janssen was voor Tom een logische zet. Hij werd in zijn naaste omgeving geconfronteerd met de ziekte HIV en kanker. Dit had een enorme impact. Hij zag namelijk hoe kwetsbaar gezondheid is en hoe belangrijk geneesmiddelen zijn. Het motiveert hem dat hij hieraan bij kan dragen. Zelf probeert Tom bewust om te gaan met gezondheid door voldoende beweging en bewuste voeding, al blijft dat een uitdaging.

‘Gezondheid is niet altijd een keuze.