Wat weet jij over het RS-virus?
Het RS-virus is één van de meest voorkomende virussen en treft wereldwijd ongeveer 64 miljoen mensen. Ondanks het feit dat het één van de meest voorkomende oorzaken van luchtweginfecties is, is dit virus zowel bij het algemene publiek als bij artsen nog relatief onbekend. Daarom zetten we ons in om de gevolgen van infectie met het RS-virus extra onder de aandacht te brengen.
Het RS-virus komt zeer vaak voor
Het respiratoir syncytieel virus (RSV) is een zeer besmettelijk virus dat een infectie van de luchtwegen veroorzaakt. Het is een virus dat zeer vaak voorkomt, het treft jaarlijks wereldwijd ongeveer 64 miljoen mensen en is daarmee één van de meest voorkomende oorzaken van luchtweginfecties1. Ondanks dit grote aantal infecties, is het virus nog vrij onbekend. De symptomen die door een infectie met het RS-virus veroorzaakt worden, zijn in de eerste fase dan ook vergelijkbaar met symptomen van een gewone verkoudheid zoals een loopneus of niezen.
Wat weet jij over het RS-virus?
Ondanks de onbekendheid van dit virus, zijn er een aantal zaken die je wel zou moeten weten. Weet je bijvoorbeeld dat het RS-virus niet alleen bijna alle jonge kinderen treft2, maar juist ook veel voorkomt bij ouderen en volwassenen die gevoelig zijn voor het ontwikkelen van luchtweginfecties? Bij ouderen is het zelfs één van de belangrijkste oorzaken van luchtwegaandoeningen , bij hen slaan de klachten sneller om in bronchitis, bronchiolitis of longontsteking. Personen die een verlaagde weerstand, een longaandoening of een cardiovasculaire aandoening hebben, lopen zelfs een nog groter risico3.
Leer meer over het RS-virus en test je kennis!
Wat weet jij over het RS-virus? Toets je kennis via onze social media kanalen Twitter, Instagram en Facebook, of vijzel je kennis direct op met onze collega’s Leen en Esther.
Janssen werkt aan vaccin en geneesmiddelen tegen het RS-virus
Op dit moment bestaan er nog geen vaccins en medicijnen tegen het RS-virus. Bij Janssen zijn we volop bezig om daar verandering in te brengen. Zo worden er vanuit onze vestiging in Beerse medicijnen ontwikkeld om de ziekte een halt toe te roepen. En in Leiden werken onze medewerkers volop aan een vaccin. Op deze manier hopen we bij te kunnen dragen aan het verminderen van het probleem dat het RS-virus wereldwijd veroorzaakt. Help jij ook mee om het RS-virus op de kaart te zetten? Deel dan onze video’s via je eigen social media kanalen!
©Janssen-Cilag – EM-112281 – Approval date: 10-2022 – vu/er Luc Van Oevelen, Antwerpseweg 15-17, 2340 Beerse
1https://www.niaid.nih.gov/diseases-conditions/respiratory-syncytial-viru...
2 Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu. RSV-infectie – richtlijn. Available at: https://www.rivm.nl/rs-virus. Last accessed: August 2020
3https://www.rivm.nl/rs-virus/vragen-en-antwoorden