Skip to main content

Search

Wetenschap op wereldschaal - Blog Sonja Willems, managing director Janssen Benelux

Wetenschap op wereldschaal
Blog Sonja Willems, managing director Janssen Benelux

In de coronacrisis wordt het belang van gezondheidsbedrijven zoals Janssen onderstreept. Tegelijkertijd staat onze sector in een slecht daglicht. Die kritische toon zorgt voor een te eenzijdig beeld van bedrijven zoals Janssen. Ik heb Janssen zien veranderen van een groep gepassioneerde wetenschappers naar een van de grootste gezondheidsbedrijven ter wereld. Daarmee maken we een enorme impact op patiënten wereldwijd. Daar ben ik trots op.

In mijn eerste jaren bij Janssen voelde ik mij dikwijls heel dom. Het was 1987 en ik kwam als bedrijfskundige binnen in een bedrijf vol wetenschappers. De onderzoekers die er rondliepen, waaronder Dr. Paul Janssen, hadden het met elkaar over de laatste wetenschappelijke ontwikkelingen: zaken waar ik weinig vanaf wist. Ook mijn baas was zo’n wetenschapper die altijd alles wist. Hij was met data en details bezig, terwijl ik beter ben in de grote lijnen. Pas na een tijd kwam ik erachter dat mijn baas juist dat in mij zocht: mijn strategische blik vulde hem perfect aan.

Een kantelpunt voor Janssen

De tijd dat ik bij Janssen kwam, bleek een kantelpunt in de organisatie te zijn. Het geneesmiddel waar ik aan werkte, was het eerste middel dat Janssen in de VS op de markt bracht. We dienden voor het eerst een groot dossier in bij de Amerikaanse geneesmiddelenautoriteit, een proces waarbij een nieuwe mate van professionalisering kwam kijken. Dit was het volwassen worden van het bedrijf Janssen.

“Bij ons lopen nog altijd talloze ‘dr. Paul Janssens’ rond”

Janssen is veel gegroeid sindsdien, maar de wetenschappelijke spirit is gebleven. In de wetenschap neemt men risico’s voor de lange termijn—wij doen dat nu ook met de ontwikkeling van een kandidaat-vaccin tegen COVID-19. Dat we daarin stappen maken is alleen mogelijk dankzij de talloze ‘Dr. Paul Janssens’ die hier nog altijd rondlopen. Met hun uitvindingen willen zij een verschil maken voor patiënten en de maatschappij.

Impact voor patiënten

Die oprechte motivatie van mijn collega’s komt niet altijd overeen met het beeld van de farmaceutische sector bij het publiek. Het is geen geheim dat onze sector in een slecht daglicht staat. In Nederland en België gaat het publieke debat bijna alleen nog om de prijs en ontwikkelkosten van innovatieve geneesmiddelen. Dat eenzijdige debat zou ik als directeur van Janssen in de Benelux graag doorbreken. Bijvoorbeeld door vaker te vertellen over de positieve verandering die we voor patiënten wereldwijd teweegbrengen.

“Ons werk draait al meer dan een halve eeuw om het brengen van innovaties naar de patiënt.”

Bij Janssen zit er geen limiet op de impact die je kunt maken. Ons werk draait al meer dan een halve eeuw om innovatie naar patiënten te brengen. Zo werken er bij Janssen in België en Nederland nu meer dan 7000 gepassioneerde mensen aan oplossingen voor hiv, Ebola, kanker en vele andere ziekten. Die gepassioneerde mensen werken nu harder dan ooit aan een kandidaat-vaccin tegen COVID-19. Mijn boodschap: laat ons dat verhaal vertellen, laat ons daar trots op zijn.

 

EM-46051 - 03-nov-2020