Skip to main content

Search

Passie voor gezondheid: Olga de Wilt

Passie voor gezondheid: Olga de Wilt
Olga de Wilt zet zich dagelijks in om de gezondheid van patiënten te bevorderen. Na haar studie Geschiedenis is ze bij toeval gestart in de farmaceutische industrie. Een opvallende keuze, maar dit werk is volledig haar passie geworden. Gezondheid en de zorg eromheen heeft ook immer haar interesse gehad. Sinds september 2015 werkt Olga de Wilt bij Janssen als National Sales & Stakeholder Director. In deze functie stuurt ze Customer Value Managers aan die actief zijn binnen vijf therapeutische domeinen, namelijk: immunologie, oncologie, psychiatrie, hematologie en infectieziekten.

Coachende leider

Olga is één van de topvrouwen binnen Janssen. Ze wordt door veel collega’s geprezen om haar coachende stijl van leidinggeven. Olga omschrijft zichzelf dan ook als coachende leider. ‘Ontwikkeling van mijn medewerkers staat voorop. Ik ben als het ware in dienst van mijn medewerkers om hen naar een hoger plan te brengen’, aldus Olga. Daarnaast omschrijft Olga het belang van verantwoordelijkheid: ‘Het is belangrijk dat mensen verantwoordelijkheid nemen, dit creëer je door hen de ruimte te geven om fouten te maken. Ik creëer een framework, waar ik mensen continu laat nadenken over de volgende stappen die ze kunnen nemen’.
 
‘Coachend leidinggeven haalt het beste uit de mensen’

De patiënt staat centraal

Volgens Olga is het belangrijk dat de patiënt altijd centraal staat. Om dit te waarborgen, worden patiënten uitgenodigd voor verschillende interne bijeenkomsten. ‘Het is belangrijk dat mensen het verhaal van de patiënt begrijpen, dit kan alleen als je het gesprek aangaat. Uiteindelijk gaat het ons erom dat de patiënt toegang heeft tot de beste behandeling’. ‘We kunnen veel op internet lezen, maar wanneer je daadwerkelijk in gesprek bent, komt het dichterbij. Dan weet je waar je het voor doet’.
 
‘Don’t read about your stakeholders, but talk and listen to them’.

Passie voor gezondheid

‘Gezondheid is voor ons allen erg belangrijk. We zetten ons dagelijks in om gezondheid te bevorderen, voor patiënten maar ook onze medewerkers. Ik vind het niet juist als iemand zegt dat hij nog 30 vakantiedagen over heeft’. Olga promoot het belang van rust. Dit is volgens haar ook nodig om afstand te nemen van het werk, en stimuleert een helikopter view. Zelf gaat Olga ook bewust om met haar gezondheid. Ze werkt in blokken en neemt daarna een aantal dagen vrij. Het is belangrijk om een goede balans te vinden tussen werk en privé.
 
‘Afstand nemen creëert vernieuwde inzichten en innovativiteit’

Trots

Sinds jongs af aan wil Olga mensen helpen en daadwerkelijk een toegevoegde waarde creëren. Dit heeft Olga gevonden in haar baan bij Janssen. Alhoewel Olga toevallig in de sector terecht is gekomen, is ze er direct van gaan houden. Olga is dan ook trots dat ze mee kan werken aan het ontwikkelen en het toegankelijk maken van innovatieve geneesmiddelen, die een wezenlijk verschil maken in de gezondheid van mensen.
 
‘De impact van geneesmiddelen heb ik met mijn eigen ogen gezien. Het geeft mensen de vrijheid om bijvoorbeeld weer naar de bakker te lopen of om (deels) weer het leven te kunnen oppakken. Hier word ik echt gelukkig van’.
 
Een mooi voorbeeld dat Olga noemt is de ontwikkeling van het Ebola-vaccin. ‘Hier hebben we grote stappen gezet door samen te werken met verschillende partners. Het is prachtig dat ik bij een firma werk die dit mede heeft gerealiseerd’.