Skip to main content

Search

World_IBD_Day

Inflammatory Bowel Disease (IBD) is een verzamelnaam voor chronische darmziekten, waarvan de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa de meest voorkomende vormen zijn. De grootste verschillen tussen deze twee ziektes zijn de locatie en omvang van de ontsteking. Bij de ziekte van Crohn kan het volledige spijsverteringstelsel ontstoken zijn en bij colitis ulcerosa bevindt de ontsteking zich in de binnenste laag van de dikke darm. IBD zijn auto-immuun ziekten. Dit betekent dat het eigen afweersysteem gezonde cellen aanvalt en daarmee organen beschadigt. Mensen met IBD kampen met buikpijn, diarree,  gewichtsverlies, koorts of extreme vermoeidheid. De ziekte heeft een enorme impact op jongeren omdat het meestal ontdekt wordt tussen het vijftiende en dertigste levensjaar.

IBD uitgelicht

Op 19 mei is het Wereld IBD-dag. Op deze dag vragen we wereldwijd aandacht voor mensen met IBD. Samen met onze partners willen we bewustwording creëren en overheden en zorgprofessionals aansporen zich in te zetten voor de 5 miljoen mensen wereldwijd die leven met IBD1. Tijdens wereld IBD-dag zal ons gebouw in Breda paars oplichten om deze mensen te steunen, lees meer hierover in dit persbericht.

Help je mee?

In samenwerking met de patiëntenvereniging CCUVN worden er in Amsterdam, Utrecht, Rotterdam, Zoetermeer en Den Haag posters opgehangen op de locaties van 2theloo om aandacht te vragen voor IBD. Daarnaast besteden we via social media aandacht aan IBD. Praat je mee?

Volg onze kanalen: Facebook | Twitter | LinkedIn

Leven met IBD

IBD heeft een enorme impact op het leven van mensen die er aan lijden. Zij leven met en worden geleefd door de ziekte. Toch weten maar weinig mensen wat ziektes zoals Crohn en colitis ulcerosa zijn, en wat patiënten doormaken. Wat voor impact heeft IBD op het dagelijks leven? Dit is voor iedereen anders. Mensen kampen vaak lange tijd met vage klachten voordat ze de diagnose IBD krijgen. Daarnaast ondervinden ze veel hindernissen om naast hun aandoening volledig deel te nemen aan de maatschappij. Om mensen handvatten te geven om met IBD om te gaan en de kwaliteit van leven te bevorderen hebben we samen met de Europese Federatie van Crohn en Colitis Ulcerosa (EFCCA) een mooie video ontwikkeld.

 Wat als je eigen immuunsysteem je vijand is?