Skip to main content

Search

Crohns sygdom (Morbus Crohn)

Arbeider du i helsevesenet? Gå til Janssen Medical Cloud

Hva er Crohns sykdom?

Crohns sykdom er en inflammatorisk tarmsykdom. Den er kronisk, men med behandling kan de fleste leve et fullgodt liv. Sykdommen forårsaker betennelse i mage-tarm-kanalen, som regel i den nedre delen av tynntarmen eller øvre delen av tykktarmen.

Diagnose
Sykdommen kan blant annet forårsake magesmerter, diaré, tretthet og vektreduksjon på grunn av redusert næringsinntak. Hvis sykdommen forverres, kan det oppstå komplikasjoner i tarmene, f.eks. i form av bukhinnebetennelse eller forstoppelse i tarmen som kan føre til tarmslyng.

 
Å leve med Crohns sykdom
 
 

Dagliglivet med Crohns sykdom

Tanker om behandling

Operasjon

Crohns sykdom og selvbilde

Åpenhet om sykdommen

Å dele erfaringer

 
Behandling

Crohns sykdom går i bølgedaler, noe som innebærer at gode perioder går over i dårlige. Ofte behandles sykdommen med såkalte konvensjonelle immunmodulerende legemidler eller biologiske legemidler. Legemidler med kortison kan også forekomme. I mer alvorlige tilfeller kan berørte områder fjernes kirurgisk.

Vi oppfordrer pasienter til å snakke med lege om behandling. Det er helsepersonell sammen med pasientene som skal finne egnet behandling gitt den enkelte pasients unike forutsetninger og behov.