Skip to main content

Search

Psoriasisartritt

Psoriasisartritt

Hva er psoriasisartritt?

Opptil 30 prosent av personer med psoriasis utvikler også psoriasisartritt, en sykdom som gir leddplager. Stort sett sitter leddsmertene i enkeltledd, f.eks. i en tå eller en finger som blir rød og hoven.

Å leve med psoriasisartritt

Psoriasisartritt kan gi plager av mild grad, men kan også forårsake større problem hvis flere ledd i kroppen blir påvirket, noe som kan føre til nedsatt funksjonsevne og ha stor påvirkning på livskvaliteten.

Tidlig diagnose og behandling er avgjørende for å bremse sykdomsforløpet ved psoriasisartritt. Kne, fotledd, ledd i hender og føtter samt ledd i nedre delen av ryggen blir ofte rammet. Det kan også oppstå betennelse i beinhinner, sener og øyne.

Behandling

Psoriasisartritt er en autoimmun sykdom, noe som betyr at immunforsvaret blir overaktivt og starter å produsere inflammatoriske molekyler rettet mot kroppens eget friske vev. I milde tilfeller behandles sykdommen med smertestillende, betennelsesdempende legemidler, og ved moderat til alvorlig sykdom med immunmodulerende eller biologiske legemidler.

Vi oppfordrer pasienter til å snakke med lege om behandling. Det er helsepersonell sammen med pasientene som skal finne egnet behandling gitt den enkelte pasients unike forutsetninger og behov.