Skip to main content

Search

Intervju med Beatrice Larsson Unga Magar

Beatrice Larsson, Unga Magar

Vi intervjuar Beatrice Larsson som sitter med i Unga Magars styrgrupp. Ungdomsinitiativet, som är en del av Mag- och Tarmförbundet, jobbar med att sprida information och bryta tabun bland unga kring mag- och tarmsjukdomar. På bild: Beatrice Larsson.

Hur kom det sig att du började engagera dig i Unga Magar?
Under många år kände jag mig väldigt ensam i min sjukdom. Jag fick min diagnos ulcerös kolit som 16-åring och hade aldrig hört talas om dessa sjukdomar innan. Jag var rädd, ledsen och skämdes. För ungefär fyra år sedan träffade jag för första gången andra unga personer i samma situation som mig och där och då kände jag hur något vände. Den känslan av gemenskap var så stark och jag visste att jag behövde känna den igen. Året därpå började jag engagera mig ideellt i den länsförening jag tillhör och när de för två år sedan sökte personer till Unga Magar styrgrupp visste jag direkt att det skulle passa mig. Jag är så glad över att jag sökte och jag har utvecklats något enormt dessa två år, både gällande accepterandet av min sjukdom men även som människa.

Varför är det viktigt att det finns ett ungdomsinitiativ inom Mag- och tarmförbundet?
Många drabbas av dessa sjukdomar i unga år. Att vara ung och på väg in i vuxenlivet tycker nog de flesta är jobbigt. Att då dessutom drabbas av en kronisk sjukdom kan kännas helt förödande. Så kändes det för mig, livet skulle ju precis börja och jag trodde att jag skulle dö när jag första gången upptäckte blod i toaletten. Jag önskar ofta att vi i Unga Magar hade funnits för tio år sedan när jag fick min diagnos. Då hade jag kanske sluppit flera år av självhat och ensamhet. Det är många därute som behöver oss. Vi kämpar på för alla dem som känner sig ensamma.

Vilka är Unga Magars viktigaste frågor idag?
Unga Magars främsta mål är att sprida information om hur det är att leva med olika former av mag- och tarmbesvär, bryta de tabun som finns i samhället kopplat till detta samt att visa att ingen ska behöva känna sig ensam i sin situation. Vi jobbar mycket via sociala medier eftersom det är ett enkelt sätt att nå ut till unga personer idag. Vår nya podcast PRATA MAGE-podden är också ett bra verktyg att nå ut till många. I podden möter vi unga personer som delar med sig av sina erfarenheter kring att leva med mag- och tarmsjukdomar kopplat till olika temaområden. De olika teman är framtagna utifrån frågor som vi ofta får från våra medlemmar. Några exempel är psykisk ohälsa kopplat till sin sjukdom, hur det är att vara anhörig till någon som är drabbad, hur det kan fungera med studier och jobb, tankar inför och under en graviditet samt vad kosten har för betydelse. Vi pratar mage för alla dem som själva inte vågar. Genom att dela olika personers erfarenheter hoppas vi på att fler ska våga prata om sina sjukdomar.

Besök gärna www.skitviktigt.nu, Unga Magars kampanj om Crohns som stöds finansiellt av Janssen.

Detta är ett utdrag från Janssens nyhetsbrev (29/6) som skickas ut till politiker och beslutsfattare var 4:e månad. Janssens nyhetsbrev fokuserar på patienter, innovationer och möjligheter. Vill du veta mer? Kontakta Anna Käll, Public Affairs Lead på Janssen Sverige