Skip to main content

Search

kliniska prövningar förutsättningar

Avsnitt 14: Förutsättningar för kliniska prövningar
I detta avsnitt träffar vi Emma Spak, sektionschef för hälso- och sjukvård vid SKR, och Marie-Louise Hänel Sandström (M), läkare och ledamot i Rifo samt ersättare i socialutskottet.

En viktig del av den kliniska forskningen är de prövningar som utförs inom vården. Kliniska prövningar är undersökningar som studerar effekten av nya läkemedel eller andra behandlingar genom kontrollerade prövningar på friska eller sjuka människor. Resultat från kliniska prövningar bör innebära att patienten får ta del av innovationer och att vården kontinuerligt utvecklas. Samtidigt har antalet kliniska läkemedelsprövningar minskat med 43 procent mellan 2007-2020.

Regeringen vill att fler prövningar som bedrivs i samarbete med näringslivet ska ske i Sverige. Men har vi rätt förutsättningar för detta? Vad krävs för att vi ska få fler företagsinitierade kliniska studier till Sverige? Och får verkligen patienterna ta del av forskningsresultaten?

Om detta samtalar vi med Emma Spak som är sektionschef för hälso- och sjukvård vid SKR, och Marie-Louise Hänel Sandström (M), läkare och ledamot i Rifo samt ersättare i socialutskottet. Häng med och hör vad de har att säga om förutsättningarna för kliniska prövningar inom den svenska vården.

Lyssna här eller i din podd-app!

Kan du inte se podcastspelaren? Klicka här!

Tillbaka till alla avsnitt

EM-109548