Skip to main content

Search

kliniska prövningar och vägen framåt

Avsnitt 21: Kliniska prövningar och vägen framåt
I detta avsnitt träffar vi Peter Asplund, Verksamhetschef ANIVA Region Örebro och utredare för Näringsdepartementet, och Malin Sjöberg Högrell, Regionråd för Liberalerna i region Uppsala.

I mars presenterade Peter Asplund sin utredning om åtgärder för att skapa bättre förutsättningar för kliniska prövningar. Antalet ansökningar har minskat, något som inte bidrar till en stark och modern sjukvård här i Sverige.

Enligt utredningen finns det en stor samsyn kring lägesbilden och vad som behöver göras för att vända trenden. Det stora förslaget i utredningen är att det bör skapas ett nationellt tvärsektoriellt partnerskap, i utredningen kallat SweTrial. Förslaget är att Socialdepartementet samlar företrädare inom life science-sektorn och de sex hälso- och sjukvårdsregionerna i ett permanent partnerskap. Utredningen föreslår att det är staten som finansierar projektet.

I månadens avsnitt av podden Vi forskar för livet pratar vi mer om detta tillsammans med Peter Asplund, Verksamhetschef ANIVA Region Örebro och utredare för Näringsdepartementet, och Malin Sjöberg Högrell, Regionråd för Liberalerna i region Uppsala.

Lyssna här eller i din podd-app!

Kan du inte se podcastspelaren? Klicka här!

Tillbaka till alla avsnitt

CP-412310