Skip to main content

Search

patientinflytande

Avsnitt 15: Patientinflytande och patientengagemang via egenmonitorering
I detta avsnitt träffar vi Margareta Haag, ordförande för Nätverket mot cancer, och Mattias Elg, professor och centrumchef för HELIX Competence Centre vid Linköpings universitet.

Nya digitala vårdtjänster skapar möjligheter för både vården och patienten. Ett exempel på det är egenmonitorering, som tillåter patienten att själv registrera och/eller följa sin hälsodata. Egenmonitorering efterfrågas allt mer av såväl patienter som hälso-och sjukvård, och kan bidra till ökad trygghet, högre livskvalitet och bättre kunskap om sin egen hälsa som patient.

För flera sjukdomar som KOL, diabetes och högt blodtryck används egenmonitorering redan flitigt. Men ett av de områden som halkat efter är cancervården.

Vad skulle egenmonitorering kunna betyda för patienter och vårdgivare inom cancervården? Inte minst med bakgrund av att vissa cancerdiagnoser idag kan betraktas som kroniska sjukdomar, tack vare den utveckling som har skett, och sker, gällande behandlingar.

Finns det fallgropar? Är underlagen jämförbara och användbara? Vad finns det för initiativ för att få till egenmonitoreringen?

Det pratar vi om i detta avsnitt. Så om du vill veta mer om potentialen för egenmonitorering inom vården, lyssna gärna!

Lyssna här eller i din podd-app!

Kan du inte se podcastspelaren? Klicka här!

Tillbaka till alla avsnitt

EM-115228