Skip to main content

Search

Skitsofrenia

”Oletko terveydenhuollon ammattilainen? Tutustu Janssen Medical Cloudiin.

Mikä on skitsofrenia?

Skitsofrenia on yleisin psykoosisairaus. Skitsofreniaa sairastavilla todellisuudentaju on muuttunut, ja heidän on vaikea pitää todellisuutta erillään omista kokemuksistaan. Hallusinaatiot, äänet ja harhaluulot ovat yleisiä.

Diagnoosi
Sairaus kehittyy hitaasti. Ensimmäisten oireiden ilmenemisestä voi kulua useita vuosia psykoosin tai psykoosisairauden puhkeamiseen.

Koska skitsofrenia on potilaan todellisuudentajuun vaikuttava psykoosisairaus, useimmiten ystävät ja läheiset kiinnittävät ensimmäisinä huomiota oireisiin, jotka voivat olla merkkejä sairaudesta. Varhaisvaiheen oireet voivat olla samankaltaisia kuin esimerkiksi masennuksessa tai ahdistuksessa.

 
Eläminen skitsofrenian kanssa

Skitsofreniatietoa.fi-verkkosivusto on tarkoitettu kaikille, joilla on skitsofrenia tai jotka tuntevat diagnoosin saaneen potilaan. Täältä saat tietoa, neuvoja ja käytännön vinkkejä, jotka voivat auttaa käsittelemään tilannetta ja jatkamaan eteenpäin. Voit myös kuunnella muiden kertomuksia siitä, millaista on elää sairauden kanssa.

 
Hoito

Sairauden syytä ei tunneta, mutta perinnöllisyys on merkittävä riskitekijä. Skitsofreniaan ei ole toistaiseksi parannuskeinoa, mutta lääkityksen, psykologisen tuen ja sosiaalisten toimien avulla potilas voi usein elää toimivaa arkea.