Skip to main content

Search

De levenskwaliteit van mensen met bloedkanker stap voor stap verbeteren

De levenskwaliteit van mensen met bloedkanker stap voor stap verbeteren

De levenskwaliteit van mensen met bloedkanker stap voor stap verbeteren. Dat is waar we al vele jaren aan werken. De laatste jaren zijn deze inspanningen in een stroomversnelling geraakt, dankzij innovatieve ontwikkelingen. Toch blijft één ding duidelijk: het leven van mensen met bloedkanker verbeteren kunnen we niet alleen. Enkel met sterke samenwerkingsverbanden kunnen we mensen met bloedkanker helpen om zo goed mogelijk met hun ziekte om te gaan.

Het is bloedkankermaand

Er zijn verschillende vormen van bloedkanker. Eén ding hebben ze gemeen: ze zorgen voor abnormale groei van bloedcellen waardoor de werking van deze cellen verstoord wordt. Volgens de Nederlandse Kankerregistratie vertegenwoordigden bloedkankers in 2018 nog steeds bijna 10% van alle nieuwe kankerdiagnoses in het land, wat neerkomt op 9.700 nieuwe diagnoses per jaar.1 Daarmee is bloedkanker de 5de meest voorkomende vorm van kanker in Nederland. Een opvallend hoge positie. Daarom besteden we tijdens de ‘Bloedkanker Maand’ extra aandacht aan bloedkanker. Met de slogan “Het zit in ons bloed” willen we duidelijk maken dat we samen met zorgverleners, patiënten en iedereen om de patiënt heen blijven werken om zo het leven van mensen met bloedkanker te kunnen verbeteren. Het zit bij ons allemaal in het bloed!

Een hogere overlevingskans door innovaties

Ondanks het grote aantal bloedkankerdiagnoses worden de overlevingspercentages voor mensen met bloedkanker steeds beter. Een beter begrip van de ziekte, een hogere kwaliteit van de zorg, gemakkelijkere en vroegere diagnoses, evenals een grotere beschikbaarheid van gerichte behandelingen, zijn allemaal redenen die tot deze verbeteringen hebben geleid. Ook Janssen speelt hierin een rol. In de loop der jaren heeft Janssen zijn expertise en talrijke innovaties ter beschikking gesteld aan deze patiënten. Met de recente beslissing om in Gent, in België, Janssens eerste Europese state-of-the-art faciliteiten voor de productie van CAR-T-therapie te bouwen, wordt een innovatieve therapie beschikbaar voor patiënten.

Celtherapie

CAR-T-celtherapie is een perfect voorbeeld van sterk gepersonaliseerde technologie. Door immuuncellen (T-cellen) uit het bloed van de patiënt te halen en zodanig te herprogrammeren dat deze de kankercellen beter herkennen en kunnen vernietigen, gebruikt deze vorm van therapie de kracht van het eigen immuunsysteem om de kanker aan te vallen en uit te roeien. Daardoor verbeteren de behandelmogelijkheden van, onder andere, patiënten met bloedkanker. Dit maakt van celtherapie één van de meest innovatieve en baanbrekende therapieën van de toekomst.

Benieuwd naar wat CAR-T-therapie inhoudt? Leer er hier meer over:

Samenwerking

De ontwikkeling en productie van innovatieve therapieën vereisen een grote innovatiekracht en een sterke samenwerking, maar daar houdt het niet op. Onze betrokkenheid bij mensen met bloedkanker gaat verder dan het ontwikkelen van therapieën en medicijnen. Daarom werken we samen met zowel publieke als private organisaties om het bewustzijn te vergroten en informatie te verstrekken over verschillende ziekten.

We maakten de gids Thuis in CLL voor mensen met chronische lymfatische leukemie (CLL), één van de vormen van bloedkanker. Dit is een handige leefstijlgids waarin allerlei aspecten van het leven met CLL aan bod komen. Denk bijvoorbeeld aan onderwerpen als partner en relatie, shared decision making en gezondheidsbeleving. De gids ‘Thuis in CLL' is een echte wegwijzer voor mensen die leven met CLL en hun naasten.

Nieuwsgierig? Bekijk de video van Didi Berends, oncologieverpleegkundige van het Ikazia Ziekenhuis in Zwolle, of lees het magazine hieronder.

Ook voor mensen met multipel myeloom ontwikkelden we de "Gids voor levenskwaliteit". Via deze gids geven we mensen met multipel myeloom suggesties voor veranderingen in hun levensstijl die de kwaliteit van hun leven kunnen verbeteren. Zo kunnen zij lezen over het belang van een goede voeding, hydratatie en voldoende lichaamsbeweging. Je kunt de gids hier vinden:

 

 

 

 

 

 

©Janssen-Cilag – CP-330243 – Approval date: 08-2022