Skip to main content

Search

De levenskwaliteit van mensen met bloedkanker stap voor stap verbeteren

De levenskwaliteit van mensen met bloedkanker stap voor stap verbeteren

De levens van mensen met bloedkanker stap voor stap verbeteren: dat is waar we al vele jaren aan werken. Dankzij innovatieve ontwikkelingen kunnen we steeds meer vooruitgang boeken. Toch blijft één ding duidelijk: het leven van mensen met bloedkanker verbeteren kunnen we niet alleen. Enkel door samen te werken, kunnen we mensen met bloedkanker helpen om zo goed mogelijk met hun ziekte om te gaan.

Het is bloedkankermaand

Er zijn verschillende vormen van bloedkanker. Bij alle vormen is sprake van een abnormale groei van bloedcellen, hierdoor wordt de werking van deze cellen verstoord. Volgens de Nederlandse Kankerregistratie vertegenwoordigen bloedkankers nog steeds bijna 10% van alle nieuwe kankerdiagnoses in het land.1 Dat komt neer op 10.482 nieuwe diagnoses per jaar. Daarmee is bloedkanker de 5de meest voorkomende vorm van kanker in Nederland.2 Een opvallend hoge positie. Daarom besteden we tijdens de ‘Bloedkanker Maand’ extra aandacht aan bloedkanker. Met de slogan “Het zit in ons bloed” maken we duidelijk dat we blijven samenwerken met zorgverleners, patiënten en hun naasten. Op die manier hopen we met elkaar het leven van mensen met bloedkanker te verbeteren. Het zit bij ons allemaal in het bloed!

Een hogere overlevingskans door innovaties

Het aantal bloedkankerdiagnoses gaat elk jaar omhoog. Gelukkig worden de overlevingskansen voor mensen met bloedkanker wel steeds beter, en kunnen patiënten en hun naasten steeds langer hun gewone leven blijven leven. Een beter begrip van de ziekte, een hogere kwaliteit van de zorg, gemakkelijkere en vroegere diagnoses, een grotere beschikbaarheid van gerichte behandelingen: het zijn allemaal redenen die tot deze verbeteringen hebben geleid. Ook Janssen speelt hierin een rol. In de loop der jaren heeft Janssen zijn expertise en innovaties beschikbaar gemaakt voor deze patiënten. In België bouwen we bijvoorbeeld Janssens eerste Europese state-of-the-art faciliteiten voor de productie van CAR-T-therapie. Daarmee wordt de productie en beschikbaarheid van deze innovatieve therapie verbeterd.

Celtherapie

CAR-T-celtherapie is een perfect voorbeeld van sterk gepersonaliseerde technologie. Hierbij worden immuuncellen (T-cellen) uit het bloed van de patiënt gehaald, en zo aangepast dat ze kankercellen beter herkennen en kunnen vernietigen. Deze therapie gebruikt dus de kracht van het eigen immuunsysteem om de kanker aan te vallen en te doden. Daardoor verbeteren de behandelmogelijkheden van, onder andere, mensen met bloedkanker. Dit maakt van celtherapie één van de meest innovatieve en baanbrekende therapieën van dit moment.

Benieuwd naar wat CAR-T-therapie inhoudt? Leer er hier meer over:

Samenwerking

De ontwikkeling en productie van innovatieve therapieën vereisen een grote innovatiekracht en een sterke samenwerking, maar daar houdt het niet op. Onze betrokkenheid bij mensen met bloedkanker gaat verder dan het ontwikkelen van therapieën en medicijnen. Daarom werken we samen met publieke en private organisaties om informatie op te halen en te verspreiden, om daarmee het bewustzijn bij mensen over verschillende bloedziekten te vergroten.

We maakten de gids Thuis in CLL voor mensen met chronische lymfatische leukemie (CLL), één van de vormen van bloedkanker. Dit is een handige leefstijlgids waarin allerlei aspecten van het leven met CLL aan bod komen. Denk bijvoorbeeld aan onderwerpen als partner en relatie, samen beslissen en gezondheidsbeleving. De gids Thuis in CLL is een echte wegwijzer voor mensen die leven met CLL, en ook voor hun naasten.

Nieuwsgierig? Lees het magazine hieronder!

 

Voor mensen met multipel myeloom ontwikkelden we zowel de “Verbeter uw levenskwaliteit” als het “Multipel Myeloom” magazine. In het magazine lees je bijvoorbeeld hoe patiënten leven met multipel myeloom, en vertellen behandelaren over de ziekte, de behandeling en andere zaken waar een patiënt mee te maken krijgt.