Skip to main content

Search

IBD-patiënten in de schijnwerpers

IBD-patiënten in de schijnwerpers

Woerden, 19 mei – Vandaag, op wereld IBD-dag, vragen we aandacht voor 80.000 Nederlanders, die lijden aan Inflammatory Bowel Disease (IBD). Door de soms vage klachten wordt IBD vaak laat herkend en ook na de diagnose krijgen patiënten te maken met onwetendheid en onbegrip. Daarom zet de Crohn en Colitis Ulcerosa Vereniging (CCUVN) IBD in de schijnwerpers door iconische plekken, zoals de Erasmusbrug paars te verlichten. Daarnaast wordt er op social media en in toiletten van 2theloo volop aandacht gevraagd met de hashtag #IBDuitgelicht.

Op 19 mei is er wereldwijd aandacht voor Inflammatory Bowel Disease (IBD), zoals colitis ulcerosa en de ziekte van Crohn. Wereld IBD-dag werd in het leven geroepen om bewustwording voor deze aandoeningen te creëren en om het taboe dat hierover nog steeds heerst, te doorbreken. Het is een initiatief van internationale en nationale patiëntenverenigingen waarbij er meer dan 50 landen vertegenwoordigd zijn. De Crohn en Colitis Ulcerosa Vereniging Nederland (CCUVN) is één van deze patiëntenverenigingen.

Op wereld IBD-dag worden er wereldwijd opvallende gebouwen paars verlicht. Net als vorig jaar staat de Erasmusbrug ook nu op Wereld IBD-dag in de paarse schijnwerpers. Door het uitlichten van de brug wil de CCUVN zichtbaar maken dat de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa meer aandacht verdienen. Chronische darmontstekingsziektes komen bij ruim 80.000 Nederlanders voor. Hoewel bij mensen de ziekte vaak niet direct zichtbaar is, is de impact op het dagelijks leven groot.

In Nederland wordt naast de Erasmusbrug ook het Bond Park in Breda paars verlicht, waar het farmaceutisch bedrijf Janssen een vestiging heeft.

Op 19 mei voert de CCUVN ook campagne op social media. Met #IBDuitgelichtzet de CCUVN Crohn en colitis ulcerosa in de schijnwerpers door quotes en foto’s te delen van mensen die weten wat het is om dagelijks om te gaan met deze aandoeningen.

Daarnaast hangen er op wereld IBD-dag in een aantal 2theloo toiletten (locaties Amsterdam, Utrecht, Rotterdam, Zoetermeer en Den Haag) posters met foto’s en quotes van mensen met IBD. Deze campagne is een samenwerking tussen de CCUVN, 2theloo - een internationaal openbare toiletten concept - en Janssen.