Skip to main content

Search

Johnson & Johnson meldt primair kandidaat-vaccin tegen COVID-19; baanbrekende nieuwe samenwerking met het Amerikaans ministerie van volksgezondheid (U.S. Department of Health & Human Services); en toezegging om wereldwijd één miljard vaccins te leveren

Johnson & Johnson en BARDA zeggen samen een investering van meer dan één miljard Amerikaanse dollars toe in Onderzoek en Ontwikkeling naar een nieuw vaccin tegen het coronavirus; Johnson & Johnson verwacht fase 1 klinische studies op mensen met het kandidaat-vaccin uiterlijk in september 2020 te starten

Johnson & Johnson zal een nieuwe Amerikaanse productielocatie en extra productiecapaciteit buiten de Verenigde Staten opzetten om op eigen risico productie te beginnen met als doel de wereldwijde levering van vaccins te helpen verzekeren

NEW BRUNSWICK, N.J., 30 Maart, 2020 – Johnson & Johnson meldt vandaag de selectie van een primair kandidaat-vaccin uit de onderzochte vaccinconstructen tegen COVID-19 waar het sinds januari 2020 aan gewerkt heeft; de significante uitbreiding van het bestaande partnership tussen Janssen Pharmaceutical Companies of Johnson & Johnson en Biomedical Advanced Research and Development Authority (BARDA); en het snelle opschalen van de productiecapaciteit van Johnson & Johnson met als doel wereldwijd meer dan één miljard doses van een vaccin te verstrekken. Johnson & Johnson verwacht fase 1 van klinische studies van het primair kandidaat-vaccin op mensen uiterlijk in september 2020 te starten, en verwacht dat de eerste partijen van een vaccin tegen COVID-19 voor gebruik in nood begin 2021 beschikbaar zullen zijn. Dit betekent een aanzienlijk versneld tijdspad in vergelijking met het typische ontwikkelingsproces van een vaccin.

Door middel van een baanbrekend nieuw partnerschap hebben BARDA, onderdeel van het Office of the Assistant Secretary for Preparedness and Response (ASPR) van het Amerikaanse ministerie van volksgezondheid (U.S. Department of Health & Human Services), en Johnson & Johnson er zich samen toe verbonden meer dan één miljard Amerikaanse dollars te investeren om vaccinonderzoek, vaccinontwikkeling, en klinische studies te co-financieren. Johnson & Johnson zal gebruik maken van haar gevalideerde vaccin platform en zet haar wereldwijde middelen waar nodig in, inclusief personeel en infrastructuur, om zich op deze inspanningen te focussen. Daarnaast hebben BARDA en Johnson & Johnson aanvullende financiering beschikbaar gemaakt die het mogelijk maakt reeds lopende werkzaamheden om potentiële antivirale behandelingen tegen het nieuwe coronavirus te identificeren, uit te breiden. 

Als deel van haar toewijding, breidt Johnson & Johnson ook de wereldwijde productiecapaciteit uit, onder meer door middel van een nieuwe Amerikaanse productielocatie en door het opschalen van capaciteit in andere landen. De additionele capaciteit zal bijdragen aan de snelle productie van een vaccin en zal de levering van meer dan één miljard doses van een veilig en effectief vaccin wereldwijd mogelijk maken. Johnson & Johnson is van plan de productie op eigen risico spoedig te beginnen en is voornemens een betaalbaar vaccin voor gebruik in nood door pandemie zonder winstoogmerk voor het publiek beschikbaar te maken.

Alex Gorsky, Voorzitter van de Raad van Bestuur en Chief Executive Officer van Johnson & Johnson zegt: "De wereld wordt geconfronteerd met een urgente volksgezondheidscrisis en we zijn vastbesloten om onze bijdrage te leveren om zo snel mogelijk wereldwijd een betaalbaar vaccin tegen COVID-19 beschikbaar te maken. Als het grootste gezondheidszorgbedrijf ter wereld voelen we een grote verantwoordelijkheid om elke dag de gezondheid van mensen wereldwijd te verbeteren. Dankzij de combinatie van wetenschappelijke expertise, operationele schaal en financiële kracht is Johnson & Johnson goed gepositioneerd om onze middelen in zetten om in samenwerking met anderen de strijd tegen deze pandemie te versnellen". 

Paul Stoffels, M.D., Vice Voorzitter van het Uitvoerend Comité en Chief Scientific Officer van Johnson & Johnson, zegt: "We waarderen het vertrouwen van de Amerikaanse overheid en de steun voor onze R&D-inspanningen enorm. Ons wereldwijde team van deskundigen heeft onze onderzoeks- en ontwikkelingsprocessen tot ongekende intensiteit opgevoerd en onze teams werken onvermoeibaar samen met BARDA, wetenschappelijke partners en wereldwijde gezondheidsautoriteiten. We zijn erg blij dat we een primair kandidaat-vaccin hebben geïdentificeerd uit de constructen waar we sinds januari aan werken. We werken in een versneld tijdschema om uiterlijk in september 2020 fase 1 van de klinische proeven te kunnen uitvoeren en we verwachten, op basis van onze wereldwijde productiecapaciteit die we parallel aan deze proeven opschalen, dat begin 2021 een vaccin klaar zal zijn voor gebruik in nood".
 

Johnson & Johnson’s primaire COVID-19 vaccin-kandidaat

Zodra de nieuwe genetische sequentie van het coronavirus (COVID-19) beschikbaar werd in januari van dit jaar, ging Johnson & Johnson aan de slag met het onderzoek naar potentiële kandidaat-vaccins. In samenwerking met Beth Israel Deaconess Medical Center, onderdeel van de Harvard Medical School, maakten en testten onderzoeksteams bij Janssen meerdere kandidaat-vaccins met behulp van de Janssen AdVac®-technologie.

In samenwerking met wetenschappers van meerdere academische instellingen werden de kandidaat-vaccins vervolgens getest om degenen te identificeren die het meest veelbelovend zijn in het produceren van een immuunrespons in preklinische studies.

Op basis van dit onderzoek heeft Johnson & Johnson een primair COVID-19 kandidaat-vaccin geïdentificeerd (met twee back-ups) waarmee nu de eerste stappen gezet gaan worden om het te produceren. Sneller dan gebruikelijk wil Johnson & Johnson een fase 1 klinische studie starten in september 2020. Op basis hiervan zullen de klinische gegevens over veiligheid en werkzaamheid naar verwachting tegen het einde van het jaar beschikbaar zijn. Dit zou het mogelijk maken om begin 2021 te beschikken over batches vaccins bedoeld voor gebruik in nood. Ter vergelijking: het typische ontwikkelingsproces van een vaccin omvat een aantal verschillende onderzoeksfasen die 5 tot 7 jaar duren, voordat een kandidaat zelfs voor goedkeuring in aanmerking komt.

In meer dan 20 jaar heeft Johnson & Johnson miljarden geïnvesteerd in antivirale middelen en vaccins. Het COVID-19 vaccinprogramma maakt gebruik van Janssens bewezen AdVac® en PER.C6® technologieën die het mogelijk maken om snel nieuwe kandidaat-vaccins te ontwikkelen en de optimale kandidaat-vaccins op grotere schaal te produceren. Ook ons Ebola-vaccin is ontwikkeld en geproduceerd met deze technologie, alsmede onze Zika, RSV en HIV-vaccin kandidaten die zich in fase 2 of fase 3 klinische studies bevinden.


Uitbreiding antiviraal onderzoek

Naast de inspanningen voor de ontwikkeling van een vaccin, hebben BARDA en Johnson & Johnson ook hun samenwerking uitgebreid. De lopende werkzaamheden van Janssen op het gebied van de screening van grote sets potentieel werkzame stoffen, inclusief die van andere farmaceutische bedrijven, worden hierdoor versneld. Het doel is om potentiële behandelingen tegen het nieuwe coronavirus te identificeren. Zowel Johnson & Johnson als BARDA verstrekken financiering in het kader van deze samenwerking. Deze antivirale screening wordt uitgevoerd in samenwerking met het Rega-Instituut voor Medisch Onderzoek (KU Leuven/Universiteit van Leuven) in België.

Zoals aangekondigd in februari 2020, hebben Johnson & Johnson en BARDA nauw samengewerkt met partners van over de hele wereld om Janssens collectie van antivirale moleculen te screenen om het onderzoek naar potentiële COVID-19 behandelingen te versnellen.

COVID-19 behoort tot een groep virussen genaamd coronavirussen die de luchtwegen aanvallen. Er is momenteel geen goedgekeurd vaccin, behandeling of genezing voor COVID-19.

Voor meer informatie over Johnson & Johnson's meervoudige aanpak van de bestrijding van de pandemie kunt u terecht op: http://www.jnj.com/coronavirus

 

###

 

About Johnson & Johnson
At Johnson & Johnson, we believe good health is the foundation of vibrant lives, thriving communities and forward progress. That’s why for more than 130 years, we have aimed to keep people well at every age and every stage of life. Today, as the world’s largest and most broadly-based healthcare company, we are committed to using our reach and size for good. We strive to improve access and affordability, create healthier communities, and put a healthy mind, body and environment within reach of everyone, everywhere. We are blending our heart, science and ingenuity to profoundly change the trajectory of health for humanity. Learn more at www.jnj.com. Follow us at @JNJNews.

 

About the Janssen Pharmaceutical Companies

At Janssen, we're creating a future where disease is a thing of the past. We're the Pharmaceutical Companies of Johnson & Johnson, working tirelessly to make that future a reality for patients everywhere by fighting sickness with science, improving access with ingenuity, and healing hopelessness with heart. We focus on areas of medicine where we can make the biggest difference: Cardiovascular & Metabolism, Immunology, Infectious Diseases & Vaccines, Neuroscience, Oncology, and Pulmonary Hypertension. Learn more at www.janssen.com. Follow us at @JanssenGlobal.

 

 

Notice to Investors Concerning Forward-Looking Statements

 

This press release contains "forward-looking statements" as defined in the Private Securities Litigation Reform Act of 1995 regarding development of potential preventive and treatment regimens for COVID-19. The reader is cautioned not to rely on these forward-looking statements. These statements are based on current expectations of future events. If underlying assumptions prove inaccurate or known or unknown risks or uncertainties materialize, actual results could vary materially from the expectations and projections of the Janssen Pharmaceutical Companies and/or Johnson & Johnson. Risks and uncertainties include, but are not limited to: challenges and uncertainties inherent in product research and development, including the uncertainty of clinical success and of obtaining regulatory approvals; uncertainty of commercial success; manufacturing difficulties and delays; competition, including technological advances, new products and patents attained by competitors; challenges to patents; product efficacy or safety concerns resulting in product recalls or regulatory action; changes in behavior and spending patterns of purchasers of health care products and services; changes to applicable laws and regulations, including global health care reforms; and trends toward health care cost containment. A further list and descriptions of these risks, uncertainties and other factors can be found in Johnson & Johnson's Annual Report on Form 10-K for the fiscal year ended December 29, 2019, including in the sections captioned “Cautionary Note Regarding Forward-Looking Statements” and “Item 1A. Risk Factors,” and in the company’s most recently filed Quarterly Report on Form 10-Q, and the company’s subsequent filings with the Securities and Exchange Commission. Copies of these filings are available online at www.sec.gov, www.jnj.com or on request from Johnson & Johnson. None of the Janssen Pharmaceutical Companies nor Johnson & Johnson undertakes to update any forward-looking statement as a result of new information or future events or developments.