Skip to main content

Search

Mijn passie voor vaccins - Blog Hanneke Schuitemaker

Mijn passie voor vaccins

Blog Hanneke Schuitemaker, Hoofd Virale Vaccin Ontdekking en Translationele Geneeskunde, Janssen Infectieziekten en Vaccins

Het is nu tien jaar geleden dat ik bij Janssen kwam werken. Het was een spannende periode: ik kwam uit het academisch onderzoek en wist niet of dit de juiste stap was. Nu ik op die periode terugkijk kan ik zeggen dat ik er geen seconde spijt van heb gehad. Ik wilde wetenschap toepassen om werkende vaccins te ontwikkelen. Dat is wat we met ons kandidaat-vaccin tegen Covid-19 aan het doen zijn en waar ik mij nu als hoofd virale vaccins bij Janssen op dit moment dagelijks mee bezig houd.

Werken in een commercieel bedrijf was voor mij totaal nieuw. Ik moest tijdens de vroege onderzoeksfase al nadenken over hoe het uiteindelijke product eruit zou zien. Bovendien is Janssen een groot bedrijf waarin veel experts bij een project betrokken zijn. Dat was in het begin overweldigend, maar het is tegelijk ook de kracht van dit bedrijf. Ook met Covid-19 werken we samen met veel teams op veel verschillende plekken. Iedereen levert zo zijn of haar bijdrage aan het geheel.

"Elke dag werken we aan vaccins die een echte bijdrage leveren aan de volksgezondheid"

Verder bouwen op eerdere ervaringen

Bij Janssen ben ik altijd bezig geweest met vaccinontwikkeling. Ik werkte hiervoor bijvoorbeeld aan de ontwikkelen van vaccins ter bestrijding van infectieziekten die vooral in ontwikkelingslanden voorkomen. We hebben ook een aantal belangrijke lessen getrokken uit de aanpak van de recente uitbraak van Ebola in West-Afrika. De technologieën die aan de basis liggen van deze vaccins, maar ook die voor andere ziektegebieden waar we op werken, hebben we kunnen gebruiken in de zoektocht naar een Covid-19 vaccin.

Ook van de lokale bevolking leerden wij belangrijke lessen. De resultaten die de bevolking in West-Afrika tijdens de Ebola epidemie geboekt heeft, waren niet mogelijk zonder de aanpassingen in hun leefstijl. Dat was heel bewonderenswaardig. Zo hoop ik dat ook wij leren van de huidige Covid-19 periode, niet alleen vanuit virologisch oogpunt: ik denk dat deze periode een kans is om weer meer rekening te houden met een ander, misschien zelfs meer voor elkaar te zorgen.

Met volle moed aan de slag

En hoewel Covid-19 ook mijn leven op zijn kop zette, past mijn baan als hoofd van het onderzoeksteam naar het kandidaat-vaccin heel goed bij mijn passie: werken aan vaccins die een echte bijdrage leveren aan de volksgezondheid. Behandelingen zijn belangrijk en redden levens, maar met een vaccin kan je het ziek worden voorkomen. Geneesmiddelen en vaccins zijn allebei nodig in het bestrijden van deze pandemie. Elke dag ga ik vol goede moed aan de slag en ben ik nieuwsgierig naar de vorderingen van alle Covid-19 oplossingen. Als onderdeel van het Janssen team ben ik ontzettend trots mijn steentje bij te kunnen dragen.

 

EM-42927 - 29-sep-2020