Skip to main content

Search

Onze inzet voor SDG 1: Geen armoede

Onze inzet voor SDG 1: Geen armoede

Met Duurzame Ontwikkelingsdoelstelling 1 Geen Armoede, de eerste van de 17 Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen (Sustainable Development Goals of SDGs), streven de VN naar het beëindigen van armoede wereldwijd. Ook al wordt SDG1 gezien als één van de moeilijkste SDG’s om als bedrijf aan bij te dragen, toch proberen we hier bij Johnson & Johnson werk van te maken. Dit doen we middels onze samenwerking met de organisatie ArmenTeKort, die zich inzet om kansarmoede in de samenleving tegen te gaan.

Peggy van Casteren (Head of Community Impact J&J Benelux), Mathias Crab (Lead Fundraising en Organisatie Ontwikkeling ArmenTeKort) en Theo Vaes (Co-initiatiefnemer ArmenTeKort) vertellen over deze bijzondere samenwerking.

Hindernissen wegnemen

Kansarmoede is het onderdeel van armoede dat sociale mobiliteit verhindert. ArmenTeKort wil de structurele hindernissen wegnemen bij het opklimmen van de maatschappelijke ladder. Door het mobiliseren van vrijwilligers, de kans-biedenden, worden kans-zoekenden gestimuleerd om hun eigenwaarde te versterken en meer kansen te creëren op het gebied van woonzekerheid, leerzekerheid en werkzekerheid. Peggy legt uit waar de link met Johnson & Johnson ligt: “Het missen van deze factoren heeft een enorme impact op iemands gezondheid; in ons streven naar health equity en duurzame gezondheid voor iedereen, past armoede niet”.

Impactvolle samenwerking

Voor mensen in kansarmoede gaat het erom dat ze mee mogen tellen in de samenleving en gezien worden als volwaardig persoon. Theo vertelt waarom onze collega’s uitermate geschikt zijn om kansarmen te laten voelen dat ze meetellen: “Bij een innovatief bedrijf als Johnson en Johnson werkt veel uitzonderlijk talent. Wij zijn altijd op zoek naar mensen met dit soort talent, omdat we weten dat deze mensen nog een andere dimensie in zich hebben. Als we die dimensie kunnen aanspreken, dan creëren we een gigantische hefboom”! In de samenwerking met ArmenTeKort maken we optimaal gebruik van de competenties binnen ons bedrijf. Dit noemen we competence based volunteering. Zo helpt onze IT-afdeling ArmenTeKort bijvoorbeeeld om hun onlineplatform uit te breiden.

Inzetten op eigenwaarde en zelfrespect

‘Buddy’s moeten niet ‘gaan helpen’’, dat is de boodschap die kans-biedenden van ArmenTeKort meekrijgen als zij de opleiding tot buddy volgen. Deze opleiding is er volledig op gericht om kansarme mensen in staat te stellen om hun eigenwaarde te laten groeien door hen onbevooroordeelde aandacht te geven. Ook Peggy heeft deze opleiding gevolgd: “In vergelijking met de vele opleidingen die ik op het gebied van leiderschap gevolgd heb, heb ik nog nooit zo’n goede opleiding gekregen als die van ArmenTeKort, omdat het echt gaat over het empoweren van mensen. Als je dat kan, door gelijkwaardig en onbevooroordeeld naar anderen te kijken, dan kun je echt een team leiden; en als we meer inzetten op het vergroten van eigenwaarde en zelfrespect, zowel op professioneel als persoonlijk vlak, dan kunnen we echt een verschil maken”!

Andere duurzaamheidsinitiatieven

De samenwerking met ArmenTeKort is maar één voorbeeld van de vele duurzaamheidsinitiatieven van Janssen. Nieuwsgierig naar andere initiatieven? Kom meer te weten over hoe we ons inzetten voor de andere Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen!

 

Janssen-Cilag B.V- EM 77246- oct.2021-