Skip to main content

Search

Prostaatpraat

Janssen praat over de prostaat

Bij Janssen zetten we ons elke dag in om overwinningen op kanker te behalen. Ons innovatief onderzoek doet ons dan ook hoopvol naar de toekomst kijken. Maar onze missie om kanker effectief te kunnen behandelen, of zelfs te genezen, vergt tijd. Tot het zover is, gaan we tegelijkertijd op zoek naar dagelijkse overwinningen, klein of groot. Bijvoorbeeld door ervoor te zorgen dat kanker in een zo vroeg mogelijk stadium opgespoord wordt. Zeker in het geval van prostaatkanker is dit uitermate belangrijk. Prostaatkanker is de meest voorkomende vorm van kanker bij mannen in Nederland. 1 Toch wordt prostaatkanker nog steeds vaak te laat opgemerkt, omdat nog steeds te weinig mannen de gezondheid van hun prostaat met hun arts bespreken.

#ProstaatPraat

Daarom lanceren we in de maand november onze #ProstaatPraat campagne om de prostaat en prostaatkanker   extra onder de aandacht brengen. Zo willen we ervoor zorgen dat meer mannen én vrouwen het gesprek over   prostaatkanker aangaan, niet enkel bij de huisarts, maar ook in hun relatie en hun sociale omgeving. Het   gesprek aangaan over de prostaat blijkt voor veel mannen lastig. Enerzijds omdat het voor veel mannen een   relatief onbekend orgaan is waar ze weinig over weten, anderzijds omdat praten soms moeilijk door de   taboesfeer die erom hangt. Door onze #ProstaatPraat campagne willen we iedereen bewust maken dat praten   over de prostaat belangrijk is.

 

 

De prostaat, een orgaan waar wat over te leren valt

De prostaat is een klier aan de onderkant van de blaas ter grootte van een walnoot. 2 In de prostaat wordt prostaatvocht aangemaakt, een vloeistof die de zaadcellen beschermt bij de zaadlozing en ervoor zorgt dat deze de eicel kunnen binnendringen. De prostaat is daarom zeer belangrijk bij de voorplanting. Ook al zie je de prostaat niet, toch is het belangrijk je bewust te zijn van de mogelijke problemen die zich kunnen voordoen. De drie meest voorkomende aandoeningen van de prostaat zijn een goedaardige vergroting, een prostaatontsteking, of prostaatkanker. 3 Een prostaatontsteking en een goedaardige vergroting zijn doorgaans goed te behandelen. 4

Prostaatkanker gaat in het begin niet gepaard met specifieke symptomen of klachten en blijft dan ook lang onopgemerkt. Mannen doen er daarom goed aan om – ook bij gebrek aan klachten – het gesprek over de prostaat aan te gaan. Een huisarts kan de gezondheid van de prostaat opvolgen en indien nodig vroegtijdig doorverwijzen naar een specialist. Op die manier kan prostaatkanker vroegtijdig opgemerkt worden.

Meer weten? Volg onze campagne tijdens de maand november via social media en deel je verhaal!

Twitter | LinkedIn | Facebook