Skip to main content

Search

#PsoriasisMonth

#PsoriasisMonth

Augustus staat in het teken van Psoriasis Awareness. Psoriasis is een chronische auto-immuunziekte, veroorzaakt door een overactief immuunsysteem. Omdat het imuunsysteem te hard werkt, worden er te snel en te veel nieuwe huidcellen gemaakt, terwijl oude huidcellen op een normaal tempo afsterven. Normaal gesproken wordt een huidcel na ca. 28 dagen vernieuwd. Bij psoriasis patiënten duurt de cyclus echter maar 4 tot 6 dagen. De huidcellen stapelen zich op, wat leidt tot schilfers, rode plekken en veel jeuk. Naar schatting heeft 1 op de 67 Nederlanders last van Psoriasis. Wereldwijd zijn er ongeveer 80 miljoen mensen met een vorm van Psoriasis. Het is dan ook één van de meest voorkomende huidziekten ter wereld.

De oorzaak van de ziekte is nog onbekend, mogelijk speelt erfelijkheid een rol. Momenteel is Psoriasis nog niet te genezen. Wel zijn er behandelingen die de klachten helpen verminderen. 

#DaarKrijgIkJeukVan

In augustus start Janssen in Nederland de campagne #DaarKrijgIkJeukVan. De rode plekken bij patiënten kunnen enorm jeuken en krabben is niet goed. Toch is de jeuk vaak niet het grootste probleem. Mensen ondervinden vaak schaamte, er is veel onbegrip vanuit de omgeving en patiënten worden hier al vanaf jonge leeftijd mee geconfronteerd. Psoriasis brengt daarmee veel emotionele schade. Psoriasis gaat vaak gepaard met vooroordelen, zoals besmettelijkheid of gebrek aan hygiëne. Dit klopt natuurlijk niet. Met onze campagne #DaarKrijgIkJeukVan willen we bewustzijn creëren voor Psoriasis door aan te kaarten waar patiënten in het dagelijks leven tegen aanlopen. Waar krijgen ze jeuk van? Door ervaringen te delen, kunnen we begrip voor deze aandoening vergroten.

Waar krijg jij jeuk van? Deel je ervaring met de hashtag #DaarKrijgIkJeukVan