Skip to main content

Search

Wereld IBD-dag

Op 19 mei is het Wereld IBD-dag

In deze bijzondere tijd is er terecht veel aandacht voor de gevolgen van de COVID-19 pandemie. Bij Janssen dragen we bij aan de bestrijding hiervan, bijvoorbeeld door een vaccin te ontwikkelen. Daarnaast blijven we ons ook inzetten voor mensen met andere ziekten, zoals IBD. Op 19 mei is het Wereld IBD-dag en vragen we aandacht voor IBD en de impact die het heeft op mensen die leven met deze ziekte, bijvoorbeeld op hun werk. We gaan in gesprek met collega Mireille, die de diagnose colitis ulcerosa kreeg, en haar manager Pieter. We spreken over hoe zij de periode rondom Mireille’s diagnose en behandeling hebben ervaren en hoe ze nu op een positieve manier omgaan met de situatie.

Wat is IBD?

IBD is een verzamelnaam voor chronische ontstekingsziekten van de darm. De twee meest voorkomende vormen van IBD zijn de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa. Het zijn  immuungemedieerde ziekten: dit wil zeggen dat het afweersysteem gezonde lichaamscellen aanvalt, waardoor ontstekingen in het maag-darmkanaal ontstaan. Ondanks dat deze twee ziekten veel raakvlakken met elkaar hebben, verschillen ze wel degelijk van elkaar: zo is bijvoorbeeld de locatie van de ontsteking verschillend. Bij de ziekte van Crohn kunnen de ontstekingen over het hele spijsverteringskanaal voorkomen terwijl bij colitis ulcerosa de ontstekingen uitsluitend in de dikke darm voorkomen.1

IBD & werk

Als je wordt geconfronteerd met een chronische ziekte dan heeft dit een enorme impact op zowel je privéleven als op je werk. Kan ik wel blijven werken? Moet ik mijn werk anders inrichten? Bij Janssen vinden we het van belang dat ook collega’s met een chronische ziekte zich goed blijven voelen op hun werk. Voor ons zijn passende afspraken met collega’s onderdeel van goed werkgeverschap. Onze collega Mireille en haar manager Pieter vertellen hierover.

Het verhaal van Mireille & Pieter

Ondanks dat Mireille van dichtbij meemaakte hoe haar zus gediagnosticeerd werd met colitis ulcerosa kwam het hard aan toen ook bij haar de diagnose gesteld werd. “Ik was veel afgevallen en zat er helemaal doorheen. Het was heel onwerkelijk, want ik ben anders nooit ziek”. Uiteindelijk werd ze enige tijd opgenomen in het ziekenhuis. Het wegvallen van Mireille was ook voor haar manager Pieter onwerkelijk. “We werken in een klein en hecht team. Ineens was ik met haar ziekte  bezig, en daarnaast ook met het draaiend houden van de afdeling toen duidelijk werd dat ze langere tijd afwezig zou zijn”.

Mireille’s collega’s waren enorm betrokken en bereid om zich aan de situatie aan te passen. “De betrokkenheid van het team tijdens het ziekteproces was heel fijn. Het doet goed, als mensen een kaartje of appje sturen om te vragen hoe het gaat”. Ook Pieter geeft aan dat verdiepen in de ziekte van je medewerker erg belangrijk is. “Je moet je als manager vragen stellen als ‘wat doet de ziekte nu precies?’ - dan ga je beter begrijpen wat je medewerker doormaakt. Voor die verdieping moet je tijd maken”.

De betrokkenheid van het team tijdens het ziekteproces was heel fijn

Mireille

Na enige tijd ging het gelukkig beter met Mireille en pakte ze haar leven langzaam weer op. Een goede balans vinden tussen de verschillende activiteiten (zoals sporten, werken en sociale activiteiten) blijft een punt van aandacht: “Zeker in drukke tijden kan het lastig zijn om mijn energie goed te verdelen. Ik denk constant na over een goede planning.” Bij de terugkeer op haar werk bleek goed overleg met haar manager Pieter heel belangrijk. Hierover zegt hij: “Mireille is iemand die graag voor 100% aan de bak wil, ik moest haar wel een beetje afremmen”. Met haar herstel als leidraad, bouwde ze haar werkzaamheden weer op. Voor Mireille hielp het dat ze de ruimte kreeg om haar werk zo in te richten als dat voor haar prettig is. “Thuiswerken, aangepaste werktijden of het werken in aparte ruimtes met minder bijgeluiden – dat hielp voor mij”.

Je moet je als manager vragen stellen als 'wat doet de ziekte nu precies?' - dan ga je beter begrijpen wat je medewerker doormaakt

Pieter

Mireille en Pieter hebben tips voor anderen die in een vergelijkbare situatie terecht komen. Mireille: “Heb vertrouwen en blijf praten met de mensen om je heen zodat zij op de hoogte zijn van jouw situatie. Het ziekteproces is voor iedereen anders: kijk wat het beste bij jou past en wat het beste voor jou voelt”. Pieter vult aan: “Als leidinggevende moet je uitstralen dat je begrip hebt voor de situatie, dat je open staat om die te bespreken en om oplossingen te vinden. Ik zou andere leidinggevenden ook adviseren om contact te zoeken met hun eigen leidinggevende of HR-afdeling binnen het bedrijf, om te kijken of zij verdere ondersteuning kunnen bieden”. Beiden benadrukken het belang van bespreekbaarheid: “Het is belangrijk om bespreekbaar te maken bij je manager wat nodig is en wanneer dat nodig is”. “Als Mireille aan de bel trekt wanneer het nodig is, dan komen we er samen altijd uit”.

 

Twitter | LinkedIn | Facebook

 

 

 

EM-31672