Skip to main content

Search

De levenskwaliteit van mensen met bloedkanker stap voor stap verbeteren

De levenskwaliteit van mensen met bloedkanker stap voor stap verbeteren

De levenskwaliteit van mensen met bloedkanker stap voor stap verbeteren. Dat is waar we al vele jaren aan werken. De laatste jaren zijn deze inspanningen in een stroomversnelling geraakt, dankzij innovatieve ontwikkelingen. Toch blijft één ding duidelijk: we kunnen dit niet alleen. Enkel dankzij sterke samenwerkingsverbanden kunnen we mensen met bloedkanker helpen om zo goed mogelijk met hun ziekte om te gaan.

Het is bloedkankermaand

Er zijn verschillende vormen van bloedkanker. Eén ding hebben ze gemeen: ze zorgen voor abnormale groei van bloedcellen waardoor de werking van deze cellen verstoord wordt. Volgens de Belgische Stichting Kankerregister vertegenwoordigden bloedkankers in 2019 bijna 11% van alle nieuwe kankerdiagnoses in het land, wat neerkomt op 7.500 nieuwe diagnoses per jaar, waarbij mannen en patiënten ouder dan 60 jaar de meest getroffen groep vormen.1 Daarom brengen we tijdens de ‘Bloedkanker maand’ bloedkanker onder de aandacht. Met de slogan “Het zit in ons bloed” willen we duidelijk maken dat we samen met zorgverleners, patiënten en iedereen rond de patiënt blijven werken om zo het leven van mensen met bloedkanker te verbeteren. Het zit bij ons allemaal in het bloed!

Innovatie

Ondanks het grote aantal bloedkanker diagnoses worden de overlevingspercentages voor mensen met bloedkanker steeds beter. Een beter begrip van de ziekte, een hogere kwaliteit van de zorg, gemakkelijkere en vroegere diagnoses, evenals een grotere beschikbaarheid van gerichte behandelingen, zijn allemaal redenen die tot deze verbeteringen hebben geleid. Ook Janssen speelt hierin een rol. In de loop der jaren heeft Janssen zijn expertise en talrijke innovaties ter beschikking gesteld aan deze patiënten. De constructie van Janssen’s eerste Europese state-of-the-art faciliteiten voor de productie van CAR-T-celtherapie zal bijvoorbeeld bijdragen tot het beschikbaar maken van een innovatieve therapie: celtherapie.

Celtherapie

CAR-T-celtherapie is een perfect voorbeeld van sterk gepersonaliseerde technologie. Door immuuncellen (T-cellen) uit het bloed van de patiënt te halen en zodanig te herprogrammeren dat deze de kankercellen beter herkennen en kunnen vernietigen, gebruikt deze vorm van therapie de kracht van het eigen immuunsysteem om de kanker aan te vallen. Daardoor verbeteren de behandelmogelijkheden van patiënten met verschilende types kanker, waaronder bloedkanker. Celtherapie is één van de meest baanbrekende therapieën. Benieuwd naar wat CAR-T-celtherapie inhoudt? Leer er hier meer over:

Samenwerking

De ontwikkeling en productie van baanbrekende therapieën vereisen een grote innovatiekracht en een sterke samenwerking, maar daar houdt het niet op. Onze betrokkenheid bij mensen met bloedkanker gaat verder dan het ontwikkelen van therapieën en medicijnen. We werken dan ook samen met zowel publieke als private organisaties om het bewustzijn te vergroten en informatie te verstrekken over verschillende ziekten.

Zo hebben we de gids “Leven met lymfeklierkanker” ontwikkeld, samen met Lymfeklierkanker Vereniging Vlaanderen vzw (LVV). LVV vzw is een lotgenotengroep voor mensen met lymfeklierkanker, één van de vormen van bloedkanker. Deze gids omvat de verschillende vormen van lymfeklierkanker, de mogelijke behandelingen en voedingsadviezen, maar vertelt ook de verhalen van (ex-)patiënten en mantelzorgers. Je kunt de gids hier vinden:

 

In samenwerking met patiëntenverenigingen CMP-Vlaanderen vzw, Mymu vzw Wallonië-Brussel, hematologen en onco-coaches ontwikkelden we voor mensen met multipel myeloom de "Leven met Multipel Myeloom" gids. Deze unieke gids is speciaal ontworpen om patiënten en hun naasten te helpen bij het begrijpen van multipel myeloom, vanuit het perspectief van de patiënt en zijn behoeften. Via deze gids bieden wij mensen informatie over het ontstaan van deze ziekte en geven we tips voor een gezonde levensstijl. Bovendien kunnen zorgverleners deze gids gebruiken om de behoeften van patiënten met multipel myeloom, op fysiek en emotioneel vlak, beter te begrijpen. Je kunt de gids hier vinden:

 

Ook de ziekte van Waldenström is een zeldzame vorm van bloedkanker. In België worden er ongeveer jaarlijks 75 nieuwe diagnoses vastgesteld. [1] Daarom hebben we samen met de patiëntenorganisatie CMP-Vlaanderen vzw gewerkt aan de gids “Leven met Waldenström”, voor patiënten en hun naasten. Deze gids geeft informatie over de ziekte en bevat getuigenissen en ervaringen van lotgenoten. Onderwerpen zoals nazorg, praktische tips en veel gestelde vragen die de ziekte oproept, worden hier ook beantwoord. Je kan deze gids hier terugvinden:

 

Voor de ontwikkeling van deze patiëntengidsen werken we ook samen met de Belgian Hematology Society (BHS) om te verzekeren dat deze aansluiten bij de noden van patiënt en zorgverlener.