Skip to main content

Search

Professor Lewis Cantley wint de Dr. Paul Janssen Award 2020

De jaarlijkse Dr. Paul Janssen award is dit jaar toegekend aan Professor Lewis Cantley, directeur van het Cancer Center van het Weill Cornell Medical College en het New York-Presbyterian Hospital. Door zijn onderzoek naar de rol van verschillende eiwitten in de regulatie van cellulair metabolisme en celdeling heeft de wetenschappelijke wereld grote stappen kunnen zetten in het begrijpen en behandelen van verschillende ziekten zoals kanker en diabetes. Lewis Cantley is vereerd met het winnen van de Dr. Paul Janssen Award: “Ik deel de passie van Dr. Paul Janssen voor wetenschappelijk onderzoek en ik ben dankbaar dat mijn werk op deze manier erkend wordt.” Op 16 september vindt er een wetenschappelijk symposium plaats en een virtuele ceremonie waar Dr. Cantley de award overhandigd krijgt.

Cantley’s sleutel tot celdeling en celgroei

De onderzoeksgroep van Lewis Cantley was vooral gefocust op het eiwit fosfoinositide 3-kinase (PI3K). Nadat Cantley het eiwit had ontdekt, werd de belangrijke rol van PI3K blootgelegd. PI3K reguleert twee belangrijke cellulaire processen: celdeling en celgroei. Regulatie van celdeling en celgroei zijn erg belangrijk in het tot stand komen van veel voorkomende ziektes zoals kanker en metabole ziektes maar ook zeldzame vormen van genetische aandoeningen. “Dr. Cantley’s ontdekkingen zijn ontzettend invloedrijk geweest op ons begrip over cellulaire metabole processen. De ontdekking van PI3K heeft ertoe geleid dat we betere behandelingen voor verschillende ziektes hebben kunnen ontwikkelen. Deze ontwikkelingen geven hoop aan patiënten over de hele wereld”, aldus Richard P. Lifton, M.D., Ph.D., president van The Rockefeller University en voorzitter van het Dr. Paul Janssen Award comité.

 

“Zoals alle voorgaande Dr. Paul Janssen Award winnaars en zoals Dr. Janssen zelf, gaat Dr. Cantley de strijd aan met de status quo. Het stellen van doortastende vragen en het onvermoeid volgen van zijn nieuwsgierigheid naar wetenschappelijke inzichten heeft ertoe geleid dat de kennis over humane biologie en de ontwikkeling van medische oplossingen enorm zijn vergroot”, aldus Paul Stoffels, M.D., vice-voorzitter van het Executive Comité en Chief Scientific Officer van Johnson & Johnson. “We zijn trots dat we het nalatenschap van Dr. Janssen kunnen eren door de wetenschappelijke pioniers van vandaag zoals Dr. Cantley.”

Uitreikingsceremonie en wetenschappelijk symposium op 16 september

Dr. Cantley’s werk wordt in de spotlight gezet gedurende de Champions of Science: Dr. Paul Janssen Award 2020 webcast. Op woensdag 16 september kan elke geïnteresseerde vanaf 19:00 via de Johnson & Johnson LinkedIn pagina meekijken. In deze unieke virtuele ceremonie wordt Dr. Cantley geëerd, en creëren we een podium voor jonge wetenschappers aan het begin van hun carrière. Ook gaan we het gesprek aan over de rol van de wetenschap in de maatschappij. Naast een feestelijke ceremonie zal er ook een wetenschappelijk symposium plaatsvinden vanuit the New York Academy of Sciences.

Over de Dr. Paul Janssen Award

De Dr. Paul Janssen Award voor Biomedisch Onderzoek werd in 2004 in het leven geroepen door Johnson & Johnson ter ere van de nagedachtenis van Paul Janssen - oprichter van Janssen Pharmaceutica. Sinds de oprichting erkende de Award 18 excellente wetenschappers, van wie er drie vervolgens de Nobelprijs voor de Geneeskunde hebben gewonnen. De winnaars worden gekozen door een onafhankelijk selectiecomité van 's werelds meest vooraanstaande wetenschappers. De award, die een geldprijs van $ 200.000 omvat, wordt uitgereikt in september tijdens plechtigheden in de VS en in België. Deze award is een onderdeel van het Johnson & Johnson Champions of Science initiatief. Dit initiatief voedt publieke betrokkenheid, ondersteuning en vertrouwen binnen de wetenschap. Door het uitreiken van de Dr. Paul Janssen Award stimuleren we connecties tussen wetenschappers wereldwijd, van jonge wetenschappers tot echte pioniers zoals Lewis Cantley. Leer hier meer over de dr. Paul Janssen Award: http://www.pauljanssenaward.com/

 

EM-41090 - 7-sep-2020