Skip to main content

Search

Dr. Paul, oprichter van Janssen Pharmaceutica

Dr. Paul, oprichter van Janssen Pharmaceutica

Onze oprichter, dr. Paul Janssen (1926-2003) was een van de meest innovatieve en inspirerende farmaceutische wetenschappers van de 20ste eeuw. Hij en zijn onderzoeksteam bij Janssen Pharmaceutica ontdekten meer dan 80 nieuwe interessante moleculen. Dit waren stuk voor stuk doorbraken die de volledige medische sector veranderden. Op het moment van zijn overlijden in 2003 bezat hij meer dan 100 patenten en had hij meer dan 850 wetenschappelijke artikelen gepubliceerd. Ook ontving hij meer dan 80 medische prijzen, was hij in het bezit van meerdere eredoctoraten en was hij erelid bij tientallen organisaties.

Tijdens zijn jeugd maakte hij iets mee wat zijn leven zou veranderen: zijn zus van vier jaar overleed aan tuberculeuze meningitis, een verlies dat diepe indruk op hem maakte. Later zei hij dat dit verlies hem ertoe had aangezet om een loopbaan in de geneeskunde na te streven. Dr. Paul zag patiënten die wachtten op medische zorg en behandeling. Hij was van mening dat hij alleen levens zou kunnen redden door zich volledig op de wetenschap te storten.

Onafhankelijk onderzoeksbedrijf

In 1953 richtte hij een volledig onafhankelijk wetenschappelijk onderzoeksbedrijf op met zeer weinig financiële middelen.

"Men dacht dat mijn plan onmogelijk was. Ik was heel jong en een deel van mijn motivatie was aantonen dat ik gelijk had, en dat de sceptici het fout hadden."

Paul Janssen

oprichter Janssen Pharmaceutica

Hij bouwde een succesvol farmaceutisch bedrijf op. Het was hier in Beerse dat de behandeling van schizofrenie en andere psychiatrische aandoeningen revolutionair werd veranderd dankzij overtuigende wetenschap. Ook verdoving en de behandeling van pijn ondergingen een dergelijke transformatie dankzij dr. Paul.

Nalatenschap in geestelijke gezondheid

Dr. Paul zette zich onvermoeibaar in voor de zoektocht naar oplossingen voor patiënten met een psychische aandoening en voor de bevordering van het neurowetenschappelijk onderzoek. In 1958 luidde hij een nieuw psychofarmacologisch tijdperk in met de introductie van de eerste antipsychotische behandelingen voor schizofrenie. Sindsdien is Janssen nieuwe en verbeterde behandelingen blijven identificeren. Vandaag zijn de neurowetenschappen nog steeds een speerpunt van de onderzoeksstrategie.

Infectieziekten

Dr. Paul werkte ook aan de ontwikkeling van een narcoticum dat wereldwijd nog steeds op grote schaal wordt toegepast, evenals aan een behandeling voor diarree, een aandoening die in ontwikkelingslanden nog steeds veel doden maakt. Later startte hij nog met onderzoek naar middelen voor de behandeling van hiv/aids. Een van zijn laatste dromen was het vinden van een geneesmiddel voor de behandeling van multidrugresistente tuberculose. Dat geneesmiddel zou pas na zijn overlijden worden ontdekt en ontwikkeld door een onderzoeksteam van Janssen. Het werd uiteindelijk in 2012 in de Verenigde Staten en in 2014 in Europa goedgekeurd.

Onderdeel van Johnson & Johnson

De succesvolle ontwikkelingen brachten Janssen Pharmaceutica al snel onder de aandacht van Johnson & Johnson. Janssen Pharmaceutica NV vormt sinds 1961 een onderdeel van de Johnson & Johnson-groep van bedrijven. In 1985 zette dr. Paul de firma Xi’an-Janssen Pharmaceutical Co., Ltd. op. Dat was het eerste westerse farmaceutische bedrijf in de Volksrepubliek China. De interesse van dr. Paul voor China nam nog toe toen een aantal Janssen-wetenschappers zich intensief ging inzetten voor de restauratie van het beroemde terracottaleger in Xian. Bekijk deze video om meer te weten te komen over de manier waarop dit Chinese nationale erfgoed van de ondergang werd gered.

Medicinale farmaceutische benadering

Dr. Pauls nalatenschap leeft voort bij Janssen, de farmaceutische bedrijven van Johnson & Johnson die wereldwijd bijna 40.000 werknemers tellen. Janssen is gefocust op het vinden van nieuwe en betere manieren om ziekte te voorkomen, een halt toe te roepen, en te genezen. Dr. Pauls collega's hebben vaak gespeculeerd over het geheim achter zijn buitengewone productiviteit. Zijn toewijding aan Ehrlich's medicinale farmaceutische benadering en de strategieën die hij gebruikte om de eigenschappen van nieuwe moleculen te onderzoeken, worden beschouwd als een deel van zijn geheim.

"Voor zover ik weet, begon dr. Paul nooit aan een project zonder een bepaalde voorstelling in zijn hoofd, een ontwerp dat niet alleen een chemische startplaats specifieerde, een 'hoofdmolecule', maar had hij ook al in gedachten hoe zijn uitvinding klinisch bruikbaar zou zijn."

Sir James Black van het King's College London

in een persoonlijke appreciatie van Dr. Paul Janssen in 2005

De Dr. Paul Janssen Award

Paul Janssen overleed op 11 november 2003 onverwacht op 77-jarige leeftijd. Hij liet zijn vrouw, Dora, hun vijf kinderen en 13 kleinkinderen na, —alsook een ongeëvenaard record van verwezenlijkingen in de farmaceutische wetenschap. Het eerbetoon dat zijn innovatieve geest het beste eert, is de Dr. Paul Janssen Award for Biomedical Research, die Johnson & Johnson in 2005 in het leven riep te zijner nagedachtenis om "creativiteit in biomedisch onderzoek te bevorderen, te erkennen en te belonen".

EM 21663