Skip to main content

Search

Een marathon op sprintsnelheid - Blog Johan van Hoof

Een marathon op sprintsnelheid

Blog Johan van Hoof, hoofd Janssen Vaccines

Als hoofd van Janssen Vaccines ben ik verantwoordelijk voor de ontwikkeling van ons kandidaat-vaccin tegen Covid-19. Vanaf januari is ons team een marathon op sprintsnelheid aan het lopen. Ik ben trots op de passie waarmee mijn collega’s aan het vaccin werken en al helemaal op de vele mensen die nu net zijn begonnen: zij komen binnen in een snelkookpan. Met die jonge mensen deel ik graag de lessen die ik in de loop van de jaren leerde.

Een van die belangrijke lessen leerde ik als jonge knaap in een nieuwe job, pas aangesteld als aspirant hoofd van een ontwikkelingsafdeling. Mijn baas keek daar kritisch naar alles wat ik opleverde. Trots stapte ik zijn kantoor binnen, maar toen ik naar buiten liep, was alles fout. Daar nam ik mee: denk nooit dat je alles al weet en wees altijd bereid om te luisteren naar een ander.

Elke discussie een brainstorm

Die les was veel waard toen ik 15 jaar geleden bij Janssen binnenkwam. Ik kreeg de uitdagende taak om de organisatie om mij heen te veranderen. Ik wist waar ik heen wilde, maar niet hoe ik daar moest komen. Mijn aanpak: elke discussie ging ik in als een brainstorm. Bij Janssen is de ruimte er om op zo’n manier met elkaar samen te werken, dat vind ik het mooie aan dit bedrijf. De lijntjes zijn kort en als je in jezelf gelooft, doen anderen dat ook.

"Bij Janssen zijn de lijntjes kort en als je in jezelf gelooft, doen anderen dat ook."

Het nadeel van elke discussie ingaan als een brainstorm is dat beslissingen soms lang duren. Mensen met weinig geduld kunnen daar slecht tegen. Ik zie dat anders. We leven in een constant veranderende wereld waar bijkomende informatie de beslissing versterkt. Zoveel belangrijke beslissingen zijn er niet te nemen in een jaar. Het is de kunst te identificeren welke beslissingen echt belangrijk zijn, wanneer die genomen dienen te worden en hoe we naar die beslissing toe groeien.

COVID-19

Die way of working is in de weg naar het vaccin niet altijd mogelijk. In deze tijden is alles anders, ook bij ons. Sinds januari werken wij aan een Covid-19 vaccin. De onderzoeksfase die wij normaal in twee jaar afleggen, voltooiden wij nu in twee maanden. De druk is hoog en beslissingen worden in dit project snel genomen.

Om de ontwikkeling en productie van ons kandidaat-vaccin in Leiden mogelijk te maken, namen wij deze zomer meer dan 200 nieuwe mensen aan. Zij kwamen dus binnen in een snelkookpan. Aan die vaak jonge mensen wil ik meegeven: vertrouw in jezelf, verken welke rol binnen Janssen bij je ambities past en sta open voor feedback. Op die manier heb je een mooie carrière voor de boeg.

 

EM-42926 - 29-sep-2020