Inzet voor gelijke toegang tot het Janssen COVID-19 vaccin wereldwijd
Wereldwijde gelijkheid heeft vanaf het begin van de pandemie een prominente rol gespeeld bij de reactie van Janssen, pharmaceutical companies of Johnson & Johnson, op COVID-19 – van de implementatie van een wereldwijd klinisch onderzoeksplan waarin het vaccin werd bestudeerd in verschillende populaties in Afrika, Latijns-Amerika, de VS en Europa, tot een toezegging om tot 900 miljoen vaccindoses beschikbaar te stellen aan de Afrikaanse Unie en de COVAX-faciliteit gezamenlijk gedurende 2022. Ons COVID-19-vaccin wordt wereldwijd verstrekt op not-for-profit basis voor gebruik in de noodsituatie van de pandemie.
In 2021, werd ongeveer 70% van de Johnson & Johnson COVID-19-vaccinvoorraad beschikbaar gesteld aan lage- en middeninkomenslanden via onze leveringsovereenkomsten en donaties door landen.[1] In 2022 zal Johnson & Johnson prioriteit blijven geven aan de levering van vaccins aan lage- en middeninkomenslanden terwijl we onze toezeggingen aan COVAX, de Afrikaanse Unie en andere landen nakomen.
Om te voorzien in de wereldwijde behoefte aan COVID-19-vaccins, zijn we nieuwe productie partnerschappen op vier continenten aangegaan, waaronder met Biological E. in India en Aspen Pharmacare in Zuid-Afrika. We blijven werken aan de uitbreiding van ons productienetwerk en zijn ervan overtuigd dat zodra Biological E. volledig is geïntegreerd, het een belangrijk onderdeel zal zijn van ons wereldwijde netwerk voor de toeleveringsketen van COVID-19-vaccins. Bovendien hebben we een vergevorderd stadium bereikt in de besprekingen over een mogelijke licentieovereenkomst voor ons COVID-19-vaccin met Aspen Pharmacare in Zuid-Afrika. Als deze overeenkomst definitief wordt, zou het mogelijk zijn om het eerste COVID-19-vaccin te produceren en te verkopen door een Afrikaans bedrijf voor inwoners van Afrika.
Johnson & Johnson gelooft er sterk in dat ongelijke toegang tot COVID-19 vaccins de pandemie zal verlengen. We zijn er trots op samen te werken met regeringen, de WHO, Gavi, UNICEF en PAHO (Pan American Health Organization) om ervoor te zorgen dat de gedoneerde vaccins zo snel mogelijk in de ontvangende landen worden afgeleverd.
[1] Internal data – Vaccine Coordination Center