Skip to main content

Search

Janssen verdiept samenwerking met Universiteit Gent en Universitair Ziekenhuis Gent in ambitieus innovatiecharter

28, Augustus, 2018

Van de ontwikkeling van nanomedicijnen tot het inzetten van big data voor een wereld zonder ziekte
                    
Beerse, 28 augustus 2018 - Janssen Pharmaceutica NV en Janssen-Cilag NV ondertekenden vandaag een hernieuwing van het innovatiecharter met de Universiteit Gent en het Universitair Ziekenhuis Gent. Het innovatiecharter is onderdeel van een initiatief om meer kennis en expertise uit te wisselen, wetenschappelijk talent te stimuleren en innovaties sneller bij de patiënt te brengen.
                    
De Universiteit Gent (UGent) is één van de belangrijkste universitaire instellingen in Vlaanderen en behoort tot de top-50 van de meest innovatieve universiteiten wereldwijd. Het Universitair Ziekenhuis Gent (UZ Gent) is met ruim 3.000 patiënten per dag, en meer dan 6.000 medewerkers één van de grootste en meest gespecialiseerde ziekenhuizen in Vlaanderen. Samen hebben ze met Janssen de afgelopen jaren in specifieke domeinen een nauwe samenwerking uitgebouwd. De partners diepen deze samenwerking nu verder uit op verschillende domeinen waaronder op het vlak van onder andere big data, klinische studies, kankeronderzoek, nanomedicijnen en slimme productiemethoden.
                    
Prof. Rik Van de Walle, rector van de UGent, noemt de verdieping van groot belang. “Deze samenwerking is een game-changer, geen gewoon uitwisselingsprogramma, we gaan voor een langdurige gezamenlijke innovatie-aanpak met in fine één doel: patiënten beter maken.”
                    
“We willen wetenschappelijke kennis en talent uitwisselen op gebieden met een aanzienlijk potentieel om ziekten op nieuwe manieren te behandelen, onderscheppen en voorkomen. Door samen te werken aan innovatie op verschillende vlakken met gerenommeerde universiteiten en universitaire ziekenhuizen zoals de UGent en het UZ Gent kunnen we een betekenisvol verschil maken en verder werken aan medische innovatie in België, Europa en de wereld”, Stef Heylen, Managing Director, Janssen Pharmaceutica.

      
Innovatie op 10 vlakken  
De raakvlakken tussen de organisaties resulteerde in 10 innovatiedomeinen:                

  1. Innovatie in opzet en uitvoeren van klinische studies        
  2. Het zorgpad van de patiënt verbeteren
  3. Big data inzetten bij wetenschappelijk onderzoek
  4. Onderzoek versnellen naar immunologische en inflammatoire aandoeningen
  5. Onderzoek versnellen naar onco/hematologische aandoeningen met focus op preventie en interceptie
  6. Het ontrafelen van ziektemechanismen en de ontwikkeling van inhibitoren en vaccins voor respiratoire infecties, virale hepatitis, hiv en Ebola.                        
  7. Een biobank uitbouwen ten behoeve van wetenschappelijk onderzoek
  8. Innovatieve farmaceutische productietechnologieën ontwikkelen
  9. Het potentieel van nano-geneesmiddelen uitdiepen
  10. De inzet van digitale toepassingen ter ondersteuning van gezond ouder worden, van diagnose, behandeling en zorg in geval van ziekte.

Naast de 10 innovatie-domeinen werken de partijen samen aan het stimuleren van een open innovatieklimaat binnen de gezondheidszorg en het ontwikkelen van toekomstig talent.
                    
“Met deze hernieuwde samenwerkingsovereenkomst engageert Janssen zich om samen oplossingen te zoeken voor de meest complexe medische uitdagingen en hiervoor het beste talent te mobiliseren”, besluit Sonja Willems, Managing Director van Janssen Benelux.
                    
Over de UGent                
De Universiteit Gent (UGent) is opgericht in 1817 en profileert zich als een open, sociaal geëngageerde en pluralistische universiteit in een breed internationaal perspectief. Met haar 117 vakgroepen, verdeeld over 11 faculteiten, biedt ze in vrijwel elke wetenschappelijke discipline hoogstaande en door onderzoek ondersteunde opleidingen aan. De UGent staat open voor alle studenten ongeacht hun levensbeschouwelijke, politieke, culturele en sociale achtergrond. Het motto van de universiteit is ‘Durf Denken’. Meer info op www.UGent.be
                    
Over UZ Gent                
Het Universitair Ziekenhuis Gent is één van de grootste en meest gespecialiseerde ziekenhuizen in Vlaanderen. 6.000 medewerkers zetten zich in om de dagelijks ruim 3.000 patiënten met de beste zorg te omringen. Samen met de faculteit Geneeskunde en Gezondheidswetenschappen van de Universiteit Gent investeert het UZ Gent in wetenschappelijk onderzoek en opleiding. Zo bouwt het ziekenhuis mee aan de gezondheidszorg van de toekomst. Meer info op www.uzgent.be.
                                
Over Janssen                
Bij Janssen werken we aan het creëren van een wereld zonder ziekte. We transformeren levens door nieuwe en betere manieren te vinden om ziektes te voorkomen, een halt toe te roepen, te behandelen en te genezen. Dat is onze inspiratie. We brengen de knapste koppen samen en bedrijven de meest veelbelovende wetenschap. Janssen werkt samen met de hele wereld voor de gezondheid van iedereen. Janssen Pharmaceutica NV en Janssen-Cilag NV zijn onderdeel van het wereldwijde gezondheidszorg-bedrijf Johnson & Johnson.
                    
Lees meer op www.janssen.com/belgium of volg ons op LinkedIn, Twitter of Facebook voor onze laatste nieuwsberichten.
                    
** *
Voor meer informatie, gelieve contact op te nemen met: Tim De Kegel,
                    
woordvoerder via e-mail [email protected] of telefoon 0473 74 60 28.