Skip to main content

Search

Janssen CPU, innovatief centrum voor fase 1 klinische studies in België

Janssen CPU, innovatief centrum voor fase 1 klinische studies in België

De Janssen Clinical Pharmacology Unit (CPU) is een innovatief centrum voor klinische studies in België met een focus op fase 1 studies. Een voorbeeld van de opmerkelijke positie van België in Europa en wereldwijd op het vlak van hoogkwalitatieve vroege fase klinische studies. De CPU is gevestigd in het Jan Palfijn-ziekenhuis in Merksem. Veel van Janssens kandidaat-geneesmiddelen worden daar voor de eerste keer aan mensen toegediend.

Nieuwe geneesmiddelen leggen een lange weg af voordat ze de patiënt bereiken. Na jaren van onderzoek in laboratoria wordt de werkzaamheid en veiligheid van nieuwe kandidaat-geneesmiddelen getest op mensen in klinische studies. Gewoonlijk doorlopen nieuwe kandidaat-geneesmiddelen drie fasen van klinisch onderzoek om aan te tonen dat ze veilig en effectief zijn. Dit omvat studies bij gezonde vrijwilligers, en - in sommige gevallen - patiënten (fase 1), kleine groepen patiënten (fase 2) en grote groepen patiënten (fase 3). Pas nadat alle studies zijn uitgevoerd, zullen de regelgevende autoriteiten kunnen overwegen om het kandidaat-geneesmiddel als nieuw geneesmiddel goed te keuren..

Gezonde vrijwilligers en patiënten

Fase 1 klinische studies in de Clinical Pharmacology Unit testen nieuwe kandidaat-geneesmiddelen bij gezonde vrijwilligers en/of patiënten om te onderzoeken of ze veilig zijn en hoe ze worden verdragen, opgenomen en afgebroken door het menselijk lichaam. Gewoonlijk participeren er 20 – 100 gezonde vrijwilligers en/of 10 – 20 patiënten aan deze studies. De resultaten van deze studies kunnen worden gebruikt om de dosis voor de latere fase 2 studies te bepalen. Deze zijn erop gericht om het voordeel van de behandeling te bewijzen bij een grotere groep patiënten.

Jarenlange ervaring in fase 1 klinische studies

Janssen investeert al jarenlang in toonaangevende klinische studies in België. In 2000 werden alle fase 1 units van Janssen wereldwijd samengebracht in het CPU, dat sindsdien een centrum van kennis en expertise voor fase 1 klinische studies is geworden. De CPU kan de meest complexe en innovatieve studies aan.

Hoogste normen

De CPU gebruikt ultramoderne technologieën en past strikte ethische normen toe bij het uitvoeren van klinische studies in de vroege fase. Bij het uitvoeren van alle klinische studies staat de veiligheid van de deelnemers én de kwaliteit van de gegevens centraal. De CPU voldoet in dit opzicht aan de hoogste normen. Met de steun van vrijwilligers en patiënten streeft het team ernaar het potentieel van nieuwe geneesmiddelen volledig te begrijpen, en om innovatieve en hoogkwalitatieve klinische gegevens beschikbaar te stellen voor de toekomst van de patiëntenzorg.

Ben je geïnteresseerd in deelname aan een fase 1 klinische studie? Je vindt meer informatie op www.cpu.be, waar je je ook kan inschrijven. Je kan de CPU ook volgen op Instagram of Facebook.

 


EM-22232