Skip to main content

Search

Onze wetenschappers screenen duizenden moleculen om een geneesmiddel tegen COVID-19 te vinden

Onze wetenschappers screenen duizenden moleculen om een geneesmiddel tegen COVID-19 te vinden

Sinds het begin van de uitbraak van het coronavirus eind 2019, draagt Janssen op verschillende manieren bij aan oplossingen om deze pandemie onder controle te krijgen. Vanaf het moment dat de genetische code van het virus bekend werd, werkt een onderzoeksteam in Leiden zonder ophouden aan de ontwikkeling van een vaccin tegen het coronavirus. Een vaccin helpt om de verspreiding van het virus sterk terug te dringen, maar biedt geen oplossing voor mensen die al ziek zijn geworden. Daarom wordt er wereldwijd, ook door Janssen, gezocht naar een geneesmiddel tegen COVID-19: een geneesmiddel dat verdere verspreiding van het coronavirus in het lichaam van patiënten kan voorkomen, daarmee de patiënten sneller kan laten genezen en zo helpt de druk op het zorgsysteem te verlichten.

Om zo snel mogelijk tot een geneesmiddel tegen COVID-19 te komen, werkt Janssen samen met het Rega Instituut van KU Leuven om bestaande geneesmiddelen te screenen op hun werking tegen het coronavirus. Onze collega’s Sandra de Meyer en Marnix van Loock maken deel uit van het team dat zich hiermee bezighoudt.

“Een van de belangrijkste oorzaken die van de ontwikkeling van geneesmiddelen een langdurig proces maakt,” legt Sandra de Meyer uit, “is dat je moet aantonen dat het veiligheidsprofiel van het geneesmiddel acceptabel is voor gebruik bij patiënten. Van de middelen die we nu screenen weten we al dat ze een acceptabel veiligheidsprofiel hebben bij andere indicaties.” Hierdoor is er al een kader voor verdere klinische ontwikkeling. Wanneer er een veelbelovend antiviraal middel gevonden wordt, kan het team dan onmiddellijk beginnen met het opzetten en uitvoeren van een klinische studie. Marnix van Loock blikt vooruit: “Nu de screening in volle gang is, en dankzij onze unieke samenwerking met het team van het Rega Instituut, zou de tijdlijn voor het vinden van een passende behandeling mogelijk slechts maanden kunnen zijn in plaats van de gebruikelijke jaren.”

Wil je meer weten over deze samenwerking en hoe de screening in zijn werk gaat? Lees hier het interview met onze collega’s Sandra de Meyer en Marnix van Loock op de website van Johnson & Johnson (in het Engels).