Skip to main content

Search

UZA helpt ex-kankerpatiënten draad terug oppikken

UZA helpt ex-kankerpatiënten draad terug oppikken

Kankerdiagnose is een schok. De levensbedreigende ziekte grijpt enorm in op het leven van de patiënt. De fysieke en emotionele impact is zeer zwaar. Ook wanneer patiënten aan de beterhand zijn volgt er een enorm moeilijke periode. Terug het leven oppikken is voor ex-kankerpatiënten een enorme uitdaging. Het Universitair Ziekenhuis Antwerpen (UZA) in samenwerking met AZ Monica en Think-Pink gaan met onderzoeksproject Tria-GO! een uniek engagement aan.

“De visie van de zorg in de oncologie is dat de patiënt centraal staat in al zijn aspecten. Niet alleen de medische aspecten, maar ook het paramedische, het psychologische en sociale aspecten zijn belangrijk tijdens en na de behandeling. Zo wordt er in heel veel ziekenhuizen aan oncorevalidatie gedaan. Dit stopt meestal na 2 à 3 maanden. En dan is er niets meer”, aldus professor Marc Peeters, Diensthoofd Oncologie en Hoofdcoördinator van het Multidisciplinair Oncologisch Centrum. “Oncorevalidatieprogramma’s na curatieve behandeling van kanker zijn inderdaad goede programma’s om patiënten opnieuw te helpen integreren in de samenleving. Het is echter onvoldoende, te kort, na 3 maanden staan de patiënten zo’n beetje in de kou”, vertelt professor Sevilay Altintas, Medisch Oncoloog aan het UZA.

Brede visie op oncologische zorg

Het ziekenhuis startte een wetenschappelijk onderbouwd onderzoeksproject Tria-GO! waarbij zorgverleners samen met 12 ex-kankerpatiënten, hun buddy (man, vrouw, broer, zus, vriend, arts) samen trainen en zich samen voorbereiden op een kwart triatlon. “Kanker en veel kankertypes worden een chronische ziekte, waardoor je er moet mee leren leven. Het is niet omdat je kanker hebt dat je bepaalde dingen niet kunt doen. Dat is iets dat we nu willen bewijzen met ons onderzoeksproject Tria-GO!. Professor Stassijns van Fysische Geneeskunde, ikzelf en Professor Altintas trainen zelf actief mee voor de kwarttriatlon, samen met de 12 ex-kankerpatiënten en hun buddies”, aldus professor Peeters.

Wat je duidelijk voelt is, je gaat op een andere manier met patiënten om.

Professor Marc Peeters

Diensthoofd Oncologie en Hoofdcoördinator van het Multidisciplinair Oncologisch Centrum, UZA

Uniek project

Negen maanden lang bereiden de deelnemers zich onder multidisciplinaire begeleiding voor op 1.000 meter zwemmen, 45 kilometer fietsen en 10 kilometer lopen. Ze worden gecoacht door triatlontrainer Rudi Frankinouille die als sportfysioloog verbonden is aan het UZA, ondersteund door ex-zwemkampioene Mieke Smet. Rudi is als trainer 14 jaar bezig op topniveau. “Ik heb al met sporters heel wat mooie prestaties mogen beleven. Dit project is op zijn manier even uniek. Ik heb begrepen van de psychologen dat zo’n verwerking van kanker mentaal tot 3 à 5 jaren kan duren. De meeste van de mensen hier zijn nog maar 1 tot 3 jaar vrij van kanker. Ze voelen zich nog niet helemaal terug in de maatschappij, ze zijn zichzelf nog aan het overwinnen, wij helpen hen daarbij”, vertelt enthousiaste coach Frankinouille tijdens de pauze van een trainingssessie op zaterdag.

Deelnemers zijn geen triatleten

De deelnemers zijn geen triatleten. Ondanks hun behandeling en de psychische impact van de diagnose van kanker en de behandeling hebben ze al bewezen dat ze deze sportieve uitdaging aankunnen. De gedrevenheid is zichtbaar en enorm. “Dat is belangrijk, want dit vraagt toch wel een grote investering qua tijd en inzet. Maar ik ben er van overtuigd dat iedereen de eindmeet kan halen. Het is een uitdaging voor iedereen, ex-kankerpatiënt, buddy, zorgverlener en begeleider. Er is een enorme groepssfeer en we zijn ervan overtuigd: dit is een groep die we tot de finish willen brengen. Door de rustige opbouw houden we het project haalbaar. De groepsdynamiek, het mentale en de multidisciplinaire omkadering is hier heel belangrijk”, aldus Frankinouille. “We willen patiënten actief in beweging houden, ook na het project. Gezien de positieve impact van beweging op gezondheid", besluit professor Altintas.

“Wat je ook duidelijk voelt is, je gaat op een andere manier met onze patiënten om, je voelt enorm hun gedrevenheid“, besluit professor Peeters.

Klik hier voor meer informatie over Tria-GO!
Volg de blog van TriaGO! 

Janssen gaat een jaar lang op zoek naar unieke zorgprojecten en zorgvisies in de samenleving. Tria-GO! is een onafhankelijk project van het Universitair Ziekenhuis Antwerpen (UZA) in samenwerking met AZ Monica en Think-Pink dat illustreert hoe zorg een brede aanpak vereist.