Skip to main content

Search

Wetenschapper Jeffrey Gordon ontvangt de Dr. Paul Janssen Award van 2022 voor biomedisch onderzoek naar microbioom

Wetenschapper Jeffrey Gordon ontvangt de Dr. Paul Janssen Award van 2022 voor biomedisch onderzoek naar microbioom

Elk jaar eert Johnson & Johnson een wetenschapper die momenteel werkzaam is in de academische wereld, de industrie of een wetenschappelijk instituut en die een belangrijke bijdrage heeft geleverd aan de verbetering van de volksgezondheid. De winnaar voor 2022 is internationaal bekend om zijn onderzoek naar het microbioom van de menselijke darm en de invloed daarvan op gezondheid en ziekte.

Jeffrey Gordon, M.D., een vooraanstaande hoogleraar aan de Washington University in St. Louis, heeft de Dr. Paul Janssen Award for Biomedical Research van 2022 gewonnen. De jaarlijkse onderscheiding gaat naar een wetenschapper die een transformationele bijdrage heeft geleverd aan de verbetering van de menselijke gezondheid. Het werk van Dr. Gordon weerspiegelt duidelijk de gedachte achter de prijs.

Innoveren om het gezondheidstraject te veranderen

Bekend als de "vader van het microbioom onderzoek", heeft Dr. Gordon ons inzicht veranderd in hoe de menselijke fysiologie wordt gevormd door onze microbiële gemeenschappen, heeft hij een meer genuanceerde kijk gegeven op wat bekend staat als de bacterietheorie en heeft hij ons begrip van de microbiële bijdragen aan niet-overdraagbare ziekten uitgebreid.

Hij heeft ook een nieuw tijdperk ingeluid van op microben gebaseerde therapieën en preventieve geneeskunde. Een goed voorbeeld: zijn ontdekking van op darmmicrobiomen gerichte therapeutische voeding vormt een nieuwe aanpak voor de behandeling van ondervoeding bij kinderen - de belangrijkste doodsoorzaak bij kinderen van 5 jaar en jonger over de hele wereld.

De Dr. Paul Janssen Award werd in 2004 in het leven geroepen door wat nu de Janssen Pharmaceutical Companies of Johnson & Johnson heet om de nagedachtenis van "Dr. Paul" te eren, die meer dan 100 patenten op zijn naam heeft staan en tientallen levensveranderende geneesmiddelen heeft ontwikkeld. Sinds zijn oprichting heeft de prijs 19 wetenschappers onderscheiden, van wie er vijf de Nobelprijs hebben gewonnen voor hetzelfde werk. De prijs omvat een geldprijs van 200.000 dollar.

Kijk hier om meer te weten te komen over de impact van het werk van Dr. Gordon.