Skip to main content

Search

Hoe beslis je samen met je arts over de beste zorg, en waarom is dat nodig?

Hoe beslis je samen met je arts over de beste zorg, en waarom is dat nodig?

Samen beslissen over het behandeltraject kan het verschil maken tussen tevredenheid na een behandeling, en gevoelens van spijt. Door in gesprek te gaan met je arts of verpleegkundige, kun je samen een beslissing nemen over zorg die past bij jou en jouw situatie. Zo kies je bewust voor het best passende behandeltraject. Goede informatie, een open gesprek, en inzicht in alle behandelopties zijn daarvoor cruciaal.

Maand van de prostaatkanker

Jaarlijks krijgen 12.000 mannen in Nederland de diagnose prostaatkanker van hun arts1. Het is daarmee de meest voorkomende vorm van kanker bij mannen. Toch zijn veel mannen zich niet bewust van deze cijfers en de gevolgen van de diagnose prostaatkanker.

Tijdens de maand van de prostaatkanker vestigen we dit jaar in het bijzonder aandacht op het kiezen van het beste behandeltraject. Dat is namelijk geen gemakkelijke klus: er bestaan meerdere, verschillende behandelopties voor prostaatkanker, elk met eigen voor- en nadelen. Dus hoe kies je de optie die past bij jou en je manier van leven? Het antwoord luidt: door samen met je zorgverlener tot een weloverwogen beslissing te komen. Een keuzehulp kan hierbij helpen.

''Een keuzehulp is er echt om de zorgverlener én patiënt te ondersteunen. Het helpt de zorgverlener om de diagnose en behandelopties aan de patiënt uit te leggen, en het helpt de patiënt om alle voor- en nadelen van die opties goed te overwegen. Zo kunnen ze echt samen tot een goede beslissing komen,'' zo vertelt keuzehulp-ontwikkelaar Regina Thé. Dankzij de keuzehulp voelen patiënten zich zekerder van hun keuze, en sluiten hun verwachtingen van de behandeling beter aan op de uitkomst. Patiënten zijn daardoor vaak tevredener over hun behandeling, ongeacht het behandelresultaat. En tevredenheid telt.

Longkankermaand

Ook bij longkanker zijn er veel verschillende zorgtrajecten mogelijk. Voor elk van de 14.000 Nederlanders die jaarlijks de diagnose longkanker krijgt geldt de vraag: hoe krijg je de optimale zorg die toegespitst is op jouw persoonlijke situatie? Hiervoor kan het helpen om samen met je zorgverlener op zoek te gaan naar een passende behandeling.

Duidelijke informatie over het behandeltraject, en wat je daarvan kunt verwachten, is daarvoor essentieel. Een longkankerpatiënt vertelt over zijn ervaring met zijn deelname aan een experimenteel behandeltraject: ''Als ze mij van tevoren hadden verteld dat ik vier weken gescreend moest worden voordat ik überhaupt de behandeling kon starten, dan had ik waarschijnlijk niet deelgenomen. Want als je je in een noodsituatie bevindt, dan ga je niet zo lang op je lauweren rusten. Althans, dat is eigenlijk niet wat ik wilde.'' Gelukkig kan dit gevoel van ontevredenheid na behandeling voorkomen worden. Samen beslissen met je arts helpt hierbij. Wat je daar zelf voor kunt doen? Vertel wat jij belangrijk vindt, stel gerichte vragen, vraag om uitgebreide informatie en luister goed naar de antwoorden. Daarna kunnen jullie samen kiezen voor de zorg of ondersteuning die bij jou past.

Samen Beslissen: wat doen wij?

Ook bij Janssen proberen we patiënten zo veel mogelijk te helpen en stimuleren om zelf bewust te kiezen voor een passende behandeling. Bijvoorbeeld door bij te dragen aan de ontwikkeling van een zorgkeuzehulp voor prostaatkanker, door nauw samen te werken met patiëntenverenigingen, en door het belang van samen beslissen te blijven benadrukken. Dat laatste brengen we ook regelmatig onder de aandacht van artsen, want om samen tot een beslissing te komen is zowel de inzet van de patiënt als die van de arts essentieel.

Wil je meer lezen over ervaringen met en adviezen voor Samen Beslissen? Neem een kijkje op https://begineengoedgesprek.nl/, of volg ons op onze sociale mediakanalen Twitter, Facebook en Instagram.

 

©Janssen-Cilag B.V. – EM-79301 – Nov-2021