Skip to main content

Search

Longkanker

Longkanker

Kanker is een ingrijpende ziekte en zet dagelijks veel levens op zijn kop. Het voorkomen, behandelen en genezen van kanker is complex. Ondanks indrukwekkende vooruitgang in behandelopties, brengen de woorden “u heeft kanker” nog altijd veel onzekerheid met zich mee. Voor Janssen is oncologie een belangrijk expertisegebied waarbinnen de behoefte aan effectieve behandelingen nog zeer hoog is. Wij focussen ons binnen oncologie onder andere op de behandeling van longkanker.

 

Diagnose longkanker

In Nederland krijgen rond de 14.000 mensen per jaar de diagnose longkanker1. Het was daarmee in 2020 de derde meest voorkomende vorm van kanker4. Longkanker is echter niet “één ziekte”, maar is onder te verdelen in meerdere soorten met elk een andere groeisnelheid, verloop en passende behandeling5. In ongeveer 20% van de gevallen wordt de kanker veroorzaakt door kleine tumorcellen die zich razendsnel kunnen delen en verspreiden door het lichaam5. De kans op uitzaaiingen is bij deze patiënten daarom erg groot. Veel voorkomende symptomen van longkanker zijn hardnekkige prikkelhoest, bloed in het opgehoeste slijm, terugkerende ontstekingen aan de luchtwegen en kortademigheid.

De diagnose longkanker laat vaak lang op zich wachten: mensen met longkanker hebben in het begin vaak geen klachten, en ontwikkelen pas later vrij algemene klachten zoals hoesten of vermoeidheid6. Met deze algemene klachten gaan de meeste mensen niet zo snel naar de dokter, waardoor de diagnose longkanker vaak (te) laat gesteld wordt. Gemiddeld is bij ongeveer de helft van de longkankerdiagnoses de kanker al uitgezaaid. De kans dat een persoon met longkanker 5 jaar na diagnose nog leeft, is daardoor laag: 17%7. Gelukkig is dit percentage in de afgelopen jaren langzaam aan het toenemen, maar deze stijging gaat niet snel genoeg. Longkanker kost in Nederland namelijk, in vergelijking met andere kankersoorten, nog steeds veruit de meeste levens2. Daarom zetten we ons bij Janssen dagelijks in om de overlevingskansen van deze patiënten verder te verbeteren, en de kwaliteit van oncologische zorg te verbeteren.

Meer informatie over Janssen

Lees meer over onze activiteit op het gebied van oncologie, zoals bijvoorbeeld bloedkanker en prostaatkanker, en over onze andere expertisegebieden. Volg ons ook via social media op Twitter, Facebook en LinkedIn om op de hoogte te blijven van actuele ontwikkelingen.

 

Meer over longkanker

 
 
 
 
 
 
 

EM-68939 – 19-jul-2021